De vrouwonvriendelijke uitspraken die rapper Boef maandag deed, zorgen voor veel ophef op sociale media. Radiozenders en BN’ers zijn klaar met de muzikant: onder andere Q-music DJ Mattie Valk laat weten dat de muziek van Boef niet meer te horen is in zijn show. “Het is afgelopen.”

Sofiane Boussaadia, zoals de rapper heet, maakte een Snapchat in een dronken bui nadat hij in de nacht van oud en nieuw een lekke band had gekregen. Hij kreeg hulp van drie vrouwen die hem naar huis brachten. Als dank noemde Boef hen echter 'kechs', Marokkaans Arabisch voor hoer.

Korte rokjes

De video kwam Boef op flinke kritiek te staan. Toch maakte hij daarna een nieuwe video. "Ik heb een paar mensen boos gemaakt, omdat ik kechs zeg. Maar wat doen jullie in een club met alcohol, korte rokjes, om acht uur 's ochtends?. Als je thuiszit, hele dag niks doet, studeren, lief doen, dit dat, mamma pappa luisteren, dan noem ik je een vrouw. Maar ga niet als je een kech bent, boos worden als ik je een kech noem. Want je bent een kech. Klaar, snap je?"

Rapper Boef bood na een dag alsnog zijn excuses aan. Ook heeft hij spijt van de daaropvolgende reactievideo die dinsdag voor nog meer ophef zorgde. "Wij rappers gebruiken woorden als bitches, kechs", legt Boef uit in een nieuwe video op Instagram. "Het is niet per se heel beledigend alleen dat wordt natuurlijk wel zo opgevat, dat begrijp ik ook. Hierbij mijn excuses naar die dames toe, ook naar alle dames die ik heb beledigd en die zich beledigd voelen."

Zijn reactie vindt Boef ook niet heel handig. De rapper noemt het achteraf 'dom' en 'niet zo netjes'. "Ik voelde mij de gebeten hond en nu ik alles terugzie denk ik: dit is heel dom wat ik heb gedaan en dan moet je ook een man zijn om een excuusfilmpje te maken. En dat doe ik hierbij. Sorry voor alle vrouwen die ik heb beledigd."

Boycot

Zijn excuses slaan echter niet bij iedereen aan. CDA-Kamerlid René Peters roept eigenaren van clubs op om de rapper te weren. “Voor hem is alcohol een excuus om dingen te roepen die niet door de beugel kunnen. “Sorry, ik was zat”, aldus Peters. “Maar eigenlijk denk ik dat boos worden niet zoveel zin heeft. Als al die tenten waar vrouwen komen en alcohol gedronken wordt, deze rapper niet meer vragen om op te treden, dan is het rap afgelopen met rapper Boef.”

Q-Music DJ Mattie Valk en de Vlaamse DJ Karolien Debecker weigeren zijn muziek nog te draaien. “Boef bestaat bij de gratie van jonge meisjes en diezelfde meisjes kraakt hij nu af. Schijnheilig en hyprocriet. Ik vond zijn muziek toch al niet veel aan, maar nu wil ik het helemaal niet meer draaien”, aldus Valk.

Over de schreef?

“In de Middeleeuwen hadden ze meer respect voor vrouwen dan jij”, twitterde de Debecker gisteravond. Debecker is te horen op MNM, een populair radiostation in België onder jongeren. 3FM-DJ Herman Hofman denkt er echter anders over. Hij vindt het lastig om te zeggen of de rapper daadwerkelijk over de schreef is gegaan. “Muziek boycotten om een levensstijl is niet te doen. 90 procent van het artiestengilde valt dan af.” Toch blijft de rapper wel welkom op grote festivals als Paaspop en Noorderslag. Ook andere boekingen gaan gewoon door, meldt het Algemeen Dagblad (AD).

‘Ik neuk je dochter’

Het is niet de eerste keer dat rapper Boef in opspraak raakt. In september 2016 werd hij gearresteerd voor een vechtpartij met een andere rapper; in januari kreeg Boef 180 uur taakstraf omdat hij tegen een politierechercheur ‘Ik neuk je dochter’ zei en in mei kwam daar nog eens twintig uur taakstraf bij voor het beschadigen van een politieauto.

Boef is bekend van nummers als Habiba, Slapend Rijk en Drugs. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.