De PvdA heeft gisteren de gemeenteraadverkiezingen in Friesland gewonnen. In twee van de drie gemeenten waar werd gestemd, werd de PvdA de grootste.

De sociaaldemocraten wonnen in Heerenveen en Leeuwarden, maar verloren in de Friese Meren waar de Fryske Nasjonale Partij de grootste werd. PvdA-leider Diederik Samsom noemde het "een mooie avond".  Op landelijk niveau verliest de PvdA veel zetels in de peiling, maar die teruggang geldt niet voor Friesland. 

Lokale onderwerpen het belangrijkst

EenVandaag en Omrop Fryslân deden dinsdag een onderzoek onder 500 inwoners uit de drie Friese fusiegemeenten. Daaruit bleek dat voor de meeste Friezen die naar de stembus gingen lokale onderwerpen de doorslag gaven bij hun stemkeuze. Bijvoorbeeld het stadion voor voetbalclub Cambuur, Thialf of het Europaplein werden door deelnemers genoemd als belangrijke reden om op een bepaalde partij te stemmen.

EenVandaag deed samen met Omrop Fryslân verlag over de verkiezingsstrijd in Friesland. Kijk hieronder de reportage terug 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.