In Wit-Rusland houden de protesten tegen de verkiezingsuitslag al de hele week aan. President Loekasjenko treedt hard op tegen de demonstranten. "Ik vrees dat dit nog een hardere dictatuur wordt", zegt kenner Franka Hummels.

Wit-Rusland-kenner en journalist Franka Hummels is pessimistisch over de situatie. Ze komt al 20 jaar in het land en hoopt dat de president zal opstappen. Maar ze is bang dat hij er alles aan zal doen zijn macht te behouden.

Demonstraties

Er ontstonden protesten na de herverkiezing van president Loekasjenko. Hij is al 26 jaar aan de macht in het land en daar komt nu een nieuwe termijn bij. Volgens de oppositie is er gefraudeerd tijdens de verkiezingen en ze eisen een hertelling. Maar het protest wordt hard neergeslagen, en veel demonstranten raakten gewond.

"De machthebbers schrikken voor niets terug, ze zijn bereid te doden. Hij laat nu mensen vrij, neemt even een pauze om goede indruk te maken op het buitenland en de bevolking. Maar ik vrees dat hij aan de macht blijft en dat het een nog hardere dictatuur wordt. Ik hoop dat ik te pessimistisch ben", zegt Hummels.

Lees ook

Vrijlaten

Met die goede indruk, doelt Hummels op de tweeduizend demonstranten die gisteren werden vrijgelaten. Maar volgens de Wit-Rusland kenner zijn alleen de minst erge gewonden vrijgelaten, omdat het regime zich er bewust van was dat er gefilmd zou worden.

De druk op Loekasjenko wordt wel steeds groter, merkt Hummels. "Zelfs de gewone mensen, de fabrieksarbeiders die hem altijd steunden, staan ook niet meer achter hem. Het is nu van belang wat het leger en politie gaan doen. Durven zij het schild neer te leggen en achter de demonstranten te staan met gevaar voor eigen leven?" Hummels betwijfelt het.

'Hij heeft er een potje van gemaakt'

De Wit-Russische Tatjana woont in Nederland en volgt de ontwikkelingen in haar land met grote bezorgdheid. 9 jaar geleden moest ze vluchten, omdat ze lid was van een oppositiepartij.

"We waren ooit het rijkste land binnen de Sovjet-Unie, maar Loekasjenko heeft er een potje van gemaakt, we zijn verkocht en zijn nu het armste land. Het is een totaal ongeschikte en ondemocratische president", zegt Tatjana.

'Gemarteld omdat je je mond opendoet'

Ze ziet de verschrikkelijke beelden van de mishandelde arrestanten en beseft dat er niets veranderd is. Volgens Tatjana gebeurde dit eerder in 2006 en 2010. "Dat maakt me verdrietig, mensen worden weer gemarteld en verkracht, omdat je je mond opendoet. Het is geen democratie."

Tajana bidt dat de demonstranten gaan winnen. Maar ook zij is, net als Franka Hummels, pessimistisch. "Ik denk dat de president blijft strijden voor zijn positie. Want er staat veel macht en geld op het spel. Hij wil niet vluchten naar het buitenland of verschijnen voor een tribunaal in Den Haag. Hij wil zijn macht niet opgeven. Ik slaap al vanaf 9 augustus niet. Ik ben bang. Ik leef met de telefoon in mijn hand."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.