Vandaag is het "The day we fight back", een protest tegen de massale (digitale) surveillance. Wereldwijd zijn er protesten tegen het monitoren van data door veiligheidsdiensten, zoals de NSA en de AIVD. 

In Nederland doet de organisatie Bits of Freedom mee met het protest. Wat gebeurt er allemaal en wat kun je zelf doen? 

Wat houdt The Day We Fight Back precies in? 

The day we fight back is een Amerikaans initiatief van verschillende bedrijven en organisaties, om te protesteren tegen het afluisteren van onverdachte burgers. Voor alle landen buiten de Verenigde Staten is de website necessaryandproportionate.com opgericht. Hier kun je een petitie  tegen massale surveillance onderteken. De dertien principes in die petitie zijn opgesteld door organisaties zoals Bits of Freedom. Ook zijn er 'fysieke' protestacties, onder andere in Denemarken, Engeland, Zweden, de Verenigde Staten, Columbia en Costa Rica. 

De petitie is tot nu toe ruim 70.000 keer ondertekend.

Wat kun je zelf doen? 

Naast het ondertekenen van de petitie kun je een banner, een foto voor je Twitter-avatar en foto's op Facebook plaatsen om te laten zien dat je een deelnemer bent van The Day We Fight Back. Deze zijn te vinden op de website. 

Wat gebeurt er in Nederland? 

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en minister Jeanine Hennis (Defensie) moeten zich vandaag verantwoorden in de Tweede Kamer, vanwege het afluisterschandaal van de NSA en de rol van de Nederlandse veiligheidsdiensten hierin (AIVD en MIVD). De Nederlandse diensten zouden namelijk data van afgeluisterde gesprekken aan de NSA hebben gegeven.

Plasterk beweerde in oktober dat hier geen sprake van was en dat de Amerikaanse NSA de Nederlandse telefoongesprekken had onderschept en afgeluisterd. Nu is bekend dat Plasterk in november al wist dat die bewering niet klopte. De minister schreef samen met zijn collega Hennis aan de Tweede Kamer dat ze dat 'in het belang van de staat' geheim hebben gehouden. Of dat 'belang' werkelijk zo groot is geweest, moet vandaag blijken in het debat. 

Bits of Freedom heeft gisteren een aantal vragen aan de Kamer gestuurd. Daarnaast lanceerden ze vorig jaar de website Bespied-ons-niet.nl. Hier is een lijst met concrete maatregelen te vinden die de regering moet nemen om de privacy van de burgers beter te beschermen.