Hij hield in zijn kelder 24 jaar lang zijn dochter Elisabeth opgesloten, verkrachtte haar vele malen en verwerkte zeven kinderen bij haar. De 73-jarige Josef Fritzl staat vandaag voor de rechter. Hem wordt moord, duizenden verkrachtingen, langdurige vrijheidsberoving, incest en slavernij ten laste gelegd. In EénVandaag een verslag van de eerste zittingsdag en een gesprek met de man die één van de appartementen van Fritzl huurde.

Dochter Elisabeth baarde zeven kinderen, waarvan er drie ondergronds opgroeiden. Drie andere kinderen werden door Fritzl mee naar boven genomen, stiekem voor de voordeur gelegd, 'spontaan' gevonden en geadopteerd door hem en zijn echtgenote. Een helft van een tweeling, die enkele dagen na de geboorte stierf, zou hij in de kelder hebben verbrand.

Het proces is naar verwachting binnen vier dagen afgerond. De zaak vindt plaats achter gesloten deuren ter bescherming van de slachtoffers. Fritzl wil voor de rechtbank in Sankt Pölten schuldig pleiten aan vrijheidsberoving, verkrachting en incest, aldus zijn advocaat.

Proces Fritzl van start

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.