Niet de politie, maar een privédetective spoorde het nog minderjarige loverboyslachtoffer uit de Valkenburgse zaak op.

Dit geval staat niet op zich. Radeloze ouders die nul op rekest krijgen bij politie wenden zich vaker tot particuliere rechercheurs die hen wel willen helpen wanneer zijn grote zorgen hebben over hun dochter.

Een zorgelijke ontwikkeling, zegt de portefeuillehouder mensenhandel van Limburg, Jos Heijmans. Hij is als burgemeester van Weert ook aangewezen om de loverboyproblematiek in de zuidelijke provincie aan te pakken en hij ziet dat het aantal slachtoffers stijgt.

Bureau

Er zijn op het moment zo’n tien gevallen van eenzelfde proportie als de Valkenburgse zedenzaak. Heijmans zou willen dat ouders naar de politie stappen in plaats van naar een privé rechercheur. Hij start daarom een onderzoeks- en opvangcentrum voor slachtoffers in Maastricht.

De vader van het meisje in Valkenburg deed wel aangifte bij de politie, maar zij kwamen niet in actie. Wanhopig wendde hij zich tot het bureau van Ben Zuidema, die het meisje in slechts enkele dagen opspoorde.

Het bureau krijgt inmiddels vaker bezorgde ouders over de vloer die niet terecht kunnen bij de politie, maar wel geholpen worden door Zuidema. Daar vinden ze dat zij de ouders moeten helpen.

Sector

Op internet zijn meer bureaus te vinden die actief adverteren met de loverboy-problematiek. De sector van de particuliere onderzoeksbureaus zit dan ook voorzichtig in de lift. Nederland kent 379 van dit soort gecertificeerde onderzoeksbureaus.

Zij horen zich aan strenge wetten te houden. Toezicht of zij zich aan deze regels houden, zou moeten worden gedaan door de politie. De vraag is echter of zij dat wel doen, zegt strafrechtjurist Sven Brinkhoff, die eerder publiceerde over de particuliere recherchebranche. Hij stelt dat er, naast de gecertificeerde bonafide bureaus als Zuidema, ook veel cowboys in de markt actief zijn. 

EenVandaag gaat op pad met John Vullers van bureau Zuidema die het minderjarige meisje opspoorde toen de politie hierin verzaakte. Ook spreken we met de portefeuillehouder mensenhandel in Limburg Jos Heijmans, ook burgemeester van Weert. Strafrechtjurist Sven Brinkhoff komt ook aan het woord over deze problematiek.