Prins Johan Friso is deze ochtend overleden. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend in een communique. Friso is 44 jaar oud geworden.

Een maand terug werd de prins ontslagen uit het Wellington Ziekenhuis in Londen en verder verzorgd in Paleis Huis ten Bosch. Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Sinds november vertoonde Friso tekenen van zeer gering bewustzijn. Sindsdien is dat niet meer veranderd. De koninklijke familie laat in het persbericht van de RVD weten iedereen die voor Friso heeft gezorgd, heel hartelijk te bedanken 'voor de uitstekende en toegewijde verzorging'.

Koning Willem-Alexander is met zijn gezin op vakantie in Griekenland. Zij komen zo snel mogelijk terug naar Nederland. Prinses Mabel, de vrouw van Friso, vierde gisteren op Huis ten Bosch haar 45e verjaardag. Op internet stromen inmiddels veel condoleances binnen.

Straks in EenVandaag het laatste nieuws, met een portret van Friso, koningshuisverslaggever Esther Eikelenboom in de studio en royaltywatcher Jeroen Snel. Hij is voorzitter van de Vereniging van Verslaggevers van het Koninklijk Huis. Verslaggever Bart Hettema staat bij Huis ten Bosch.

Lawine treft Friso

De toestand van prins Friso

Reddingsteam Lech: hoe werd Friso gered?

Ernstig hersenletsel Prins Friso

Hoe moet het verder met Friso?

Leven met een comapatiënt