Binnen 48 uur hebben er in Amsterdam drie schietincidenten plaatsgevonden. Dat zijn er drie te veel, vindt raadslid Don Ceder. Hij ziet dat er een wapenwedloop gaande is onder jongeren en pleit voor preventief fouilleren. "Niets doen is geen optie."

Het 30-jarige raadslid maakt zich er enorme zorgen over de incidenten met wapens in de hoofdstad. "Je ziet dat er veel jongeren zijn die met wapens rondlopen. Niet alleen pistolen maar ook messen." Hij wil maatregelen.

Preventief fouilleren

De Amsterdamse gemeenteraad praat vandaag over het geweld in de hoofdstad. "Ik ga pleiten voor preventief fouilleren. Niet alleen in Zuid-Oost, maar stadsbreed. Dat we echt het gevoel geven dat het niet ok is met wapens rond te lopen", vertelt Ceder.

Lees ook

"Jongeren zien dat er een lage pakkans is gecombineerd met de wetenschap dat ándere jongeren wapens dragen. Om zichzelf te beschermen vinden dat ze ook een wapen moeten dragen ter zelfverdediging."

'Niets doen is geen optie'

Begin juni zag burgemeester Femke Halsema juist af van de herinvoering van preventief fouilleren. Zij nam die beslissing mede vanwege de protesten tegen politiegeweld na de dood van George Floyd in Amerika. Volgens Don Ceder is het nu toch tijd snel preventief te gaan fouilleren. "Ik snap dat er gevoeligheid ontstond door de Black Lives Matter-beweging, maar tegelijkertijd hebben we wel te maken met de veiligheid van Amsterdammers. Niets doen is geen optie."

Volgens het raadslid kan preventief fouilleren ook zonder etnisch te profileren. "Die twee dingen zijn niet hetzelfde. Je moet een manier vinden waarop je dit op een zuivere wijze kan doen. Ik wil de politie en beleidsmedewerkers die opdracht teruggeven om zo tot effectieve maatregelen te komen."

Bij de beschieting van de woning in Zuid-Oost zouden geen gewonden zijn gevallen
Bron: EenVandaag
Bij de beschieting van de woning in Amsterdam Zuid-Oost zouden geen gewonden zijn gevallen

Kogelgaten

Vannacht was het weer raak in Amsterdam Zuid-Oost, waar Ceder woont en ook opgroeide. "Dit is verschrikkelijk", zegt hij over de 12 kogelgaten in een raam van de woning. Hij hoorde het nieuws van een geschrokken neef die in dezelfde straat woont. "Het is voor de hele wijk tragisch, maar ook voor de moeder zelf. Ik heb begrepen dat het om een ouder gaat van iemand die een paar dagen geleden is neergeschoten."

Don Ceder doelt op rapper Bigidagoe die dinsdag in de Vechtstraat in Amsterdam op klaarlichte dag werd neergeschoten. Meerdere bronnen bevestigen aan het Parool dat de beschoten woning inderdaad van de moeder van rapper Bigidagoe zou zijn. De politie wil dit desgevraagd in verband met privacy niet bevestigen.

Beluister hier het hele gesprek terug met Don Ceder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.