Post- en koeriersbedrijven worden massaal gebruikt door online drugscriminelen. Via brieven en pakketjes versturen zij alle soorten drugs gewoon via de post, nadat het online is besteld door particuliere kopers. Dat blijkt uit controles door het Post/Pakket Interventie Team, een speciaal samenwerkingsverband tussen politie, justitie, PostNl en verschillende particuliere koeriersbedrijven. Het team deed sinds haar bestaan 100 controles, waarbij enkele tonnen soft- en harddrugs werden onderschept.

Teamleider Gert Wibbelink stelt dat deze vorm van drugshandel tot nu toe redelijk onderbelicht is gebleven: “Nu we een klein jaar bezig zijn, krijgen we zicht op het fenomeen en de omvang. Het is iets dat redelijk aan onze aandacht ontsnapt is geweest.”

Jaarlijks worden 200 miljoen brieven en pakketjes verstuurd in Nederland. Het team doet gemiddeld één reguliere controle per week op één distributiecentrum. Een fractie wordt dus maar gecontroleerd. Maar officier van justitie Barbara van Unnik vindt de controles wel degelijk zinvol: “Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar elke druppel is er één.”

Teamleider Wibbelink erkent dat het aantal controles niet veel is, maar hij hoopt door data-analyse het probleem in de toekomst beter te kunnen bestrijden. Ook zouden er technische hulpmiddelen ingezet moeten worden: “ je zou kunnen denken om een technische sniffer in te zetten. Een apparaat dat drugs herkent in pakketjes en poststukken.”

De smokkelaars worden steeds creatiever in het verbergen van drugs via de post. Drugs in uitgeholde boeken, flesjes shampoo, in pvc-buizen, kinderspeelgoed. Kortom je kunt het zo gek niet bedenken. 

Het Post/Pakket Interventie Team signaleert een toenemende handel via het Darkweb, een deel van het internet waar je redelijk anoniem drugs, wapens en andere illegale goederen en diensten kunt kopen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.