Volgens de Duitse journalist Helmut Hetzel zorgt de opmars van de AfD voor een einde aan de politieke orde zoals Duitsland die sinds 1949 kent, waarin de 'volkspartijen' CDU en SPD samen bijna altijd een stabiele meerderheid hebben en regeringscoalities meestal maar uit twee partijen bestaan.

Bij de verkiezingen in drie Duitse deelstaten heeft de rechts-populistische anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland AfD op overtuigende wijze een plek verovert in de Duitse politiek. De CDU van Angela Merkel leed een grote nederlaag.

Rechts conservatief

De partij als conservatief of economisch liberaal met gelijkenissen in retoriek en politieke doelen met rechts-populistische partijen. 

Het belangrijkste doel van de partij is het opheffen van de eurozone en het herinvoeren van nationale munteenheden of het vormen van kleinere en stabielere muntunies, zoals bijvoorbeeld de noordelijke en zuidelijke eurozone. Het herinvoeren van de Duitse mark zal geen taboe meer mogen zijn.

Nieuwe coalities

De AfD is in alle drie de deelstaten in het parlement gekozen. Geen van de bestaande coalities in Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt kan met deze uitslagen verder regeren. De opkomst is in alle die de deelstaten hoger dan bij de vorige verkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.