De overheid heeft slecht zicht op het vuurwapenbezit in ons land door een verouderd computersysteem. De politie, verantwoordelijk voor het toezicht, houdt bij wie welke vuurwapens in bezit heeft in een computersysteem dat volgens betrokkenen volstrekt ongeschikt is. Daardoor is er het risico dat de politie informatie over wapenbezitters mist. Ook kan de politie geen informatie uitwisselen met justitie over criminelen en veroordeelden. Dat blijkt uit de geheimgehouden documenten over vuurwapentoezicht waar EenVandaag de hand op wist te leggen.

EenVandaag spreekt met ICT-experts en de Nederlandse Politiebond over de situatie. Weet de overheid waar alle vuurwapens zijn en zijn de risico’s verantwoord? Moet het systeem vervangen worden?

Het computersysteem Verona waarmee de politie werkt voldoet niet aan de wensen van de politie-organisatie, maar is uit financiele en ‘beleidsoverwegingen’ krap uitgerust, blijkt uit het door EenVandaag openbaar gemaakte onderzoeksrapport.

Gisteren lieten we al zien dat de risico’s van het gebrekkige toezicht op vuurwapens al 8 maanden voor het schietdrama in Alphen bekend waren:

De top van het ministerie van Justitie en de politietop wisten in augustus 2010 al dat het wapentoezicht ernstig tekortschoot en niet volgens de regels verliep. Het stond allemaal al in een rapport uit augustus 2010. Maar met die cruciale informatie werd maandenlang niets gedaan. Dit rapport en de bijbehorende stukken werden maandenlang achtergehouden, ook na het schietdrama.

In het rapport schetsen talloze experts een zorgelijk beeld over de informatiehuishouding rond het vuurwapentoezicht. Eigenlijk is er nauwelijks sprake van een serieuze registratie. Politie, Douane, Justitie en Vuurwapenverenigingen communiceren nauwelijks met elkaar en kunnen dat in ieder geval niet digitaal. Douanegegevens over wapen-import en export komen niet altijd bij de politie terecht of worden traag verwerkt. Wapenhandelaren klagen over gebrekkige registratie. Als justitie een crimineel veroordeeld, duurt het vaak maanden voordat diens wapenvergunning wordt ingetrokken.

Volgens de Raad van Korpschefs wordt inmiddels aan gewerkt aan verbetering van het systeem en het toezicht. Recent nog werden alle 70.000 verloven gecontroleerd, wat leidde tot 26 intrekkingen. “De politie werkt in nauwe samenwerking met de minister aan verbeteringen in de werkprocessen en de werking van de ICT. Leerpunten uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid worden hierin meegenomen.”

Het schietdrama dit voorjaar in het Alphense winkelcentrum de Ridderhof, legde het falen van het vuurwapentoezicht pijnlijk bloot. Dader Tristan van der V. richtte een bloedbad aan met zeer zware vuurwapens waarvoor hij een vergunning had. Die had hij nooit mogen krijgen vanwege zijn psychiatrisch verleden. Ook had hij nooit zoveel wapens mogen hebben. Achteraf bleek er van alles misgegaan rond de vergunningverlening.

EenVandaag spreekt hierover onder andere met de Nederlandse Politiebond.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.