De bestuurscrisis in de gemeente Brunssum is compleet. Maandagavond liet burgemeester Luc Winants (CDA) weten dat hij zijn taken met ingang van 1 januari zal neerleggen. In een verklaring laat de burgemeester weten dat hij “niet meer garant kan staan voor een integer bestuur in Brunssum.”

Hoofdrolspeler in deze politieke soap is Jo Palmen, die al tientallen jaren actief is in de lokale partij BBB Lijst Palmen in de Zuid-Limburgse gemeente.

De gemeenteraad stemde woensdagavond in met zijn benoeming als wethouder. Dit ondanks de keiharde conclusies van een extern integriteitsonderzoek van het bureau Governance & Integrity, waarin de benoeming van Palmen als ‘groot risico’  werd bestempeld. Zo ligt hij al een aantal jaren in de clinch met de gemeente over een stuk grond en claimt hij een bedrag van 1 à 1,5 miljoen euro. Bovendien staat Palmen bekend om zijn beledigende uitlatingen, zo maakte hij eerder zijn politieke collega’s uit voor ‘terrorist,’ ‘verkrachter’ en ‘vèrkeskop’.

Toch is zijn populariteit in het voormalig mijnwerkersstadje onverminderd groot. De partij van Palmen is zelfs de grootste van Brunssum. Volgens Palmen zelfs  is het rapport “een smaad- en lasterstuk” en “bullshit.” Ook van de coalitiepartijen krijgt Palmen alle steun.

Inmiddels is de politieke impasse in Brunssum het lokale niveau allang ontstegen. Ook de gouverneur van Limburg, Theo Bovens, en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hebben hun bezorgdheid over de kwestie uitgesproken. Ollongren heeft tegen De Telegraaf gezegd dat ze vindt dat Palmen zijn functie moet neerleggen. Anders zou de gemeenteraad actie moeten ondernemen en Ollongren sluit ook niet uit dat ze zelf ingrijpt. 

De oppositiepartijen in de gemeenteraad steunen de actie van de burgemeester.  Zij hebben in een brief aan minister Ollongren gevraagd om het raadsbesluit waarin Palmen is benoemd tot wethouder  te vernietigen.