Politiek commentator Kees Boonman en Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie, bespreken in Radio EenVandaag de politieke situatie in Europa en de ophef binnen de SP in Nederland.

Sharon Gesthuizen doet een boekje open

De SP krijgt er flink van langs in de autobiografie van oud SP-kamerlid Sharon Gesthuizen. Jan Marijnissen is een dictator en Emile Roemer kampte met een falend campagneteam, zo blijkt uit het boek dat dinsdag uitkomt: 'Schoonheid, macht, liefde: in het leven en de politiek’.

In een interview met het AD geeft Gesthuizen al het één en ander prijs. Ze is openlijk over haar burn-out maar wijdt die vooral aan de druk binnen de partij: "De SP was ziekmakend, het was nooit goed genoeg." Zelden verschijnen er boeken waarin politici zich uitlaten over strubbelingen binnen de partij. Nu dus wel, en dat net nu de SP met de fractie bijeen is om het nieuwe politieke jaar door te nemen.

Europa op zoek naar de post-Brexit toekomst

In Europa is ondertussen vooral een zoektocht gaande naar een nieuw evenwicht. Het Verenigd Koninkrijk vertrekt en er moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. Welke rol krijgen de Britten in Europa? Er wordt naarstig gezocht naar andere omgangsvormen in Europa. Hoe blijft de soevereiniteit van de landen behouden, hoe wordt solidariteit georganiseerd en hoe ver gaat de bemoeienis met elkaars interne politiek?