Het komt niet veel voor in Nederland: een filibuster. Dat is een langdurend en tijdrovend debat dat ervoor moet zorgen dat wetgeving op de lange baan wordt geschoven. In de Verenigde Staten is het een vaker voorkomend fenomeen.

Eerder werd het uitvoeren van een filibuster in 2012 geprobeerd om de verhoging van het eigen risico in de zorg tegen te gaan. Toen mislukte dat. SP en PVV vroegen 7 en 8 uur spreektijd aan en een ander voorbeeld is er pas weer te vinden als we teruggaan naar 1910. En nu, in 2017 gebeurt het dus weer. Een poging om de wet-Hillen uit te stellen. Deze gaat over betalen voor je eigen woning als je je hypotheek al hebt afgelost.

20 en 15 uur

Nu is er door de PVV 20 uur spreektijd aangevraagd en ook 50Plus zet hoog in, 15 uur maarliefst zal Kamerlid Martin van Rooijen het woord proberen te voeren. En hoewel je zou verwachten dat je dan alle slaap vooraf wel kunt gebruiken, praat hij bij Radio EenVandaag vast over ‘de nacht van Van Rooijen’, samen met politiek commentator Kees Boonman.

Boonman stelt: “De Kamer moet zich wel afvragen of dit nu wel zin heeft." Van Rooijen vertelt dat hij geen telefoonboeken gaat voorlezen zoals in Amerika wel eens gebeurt, om maar tijd te rekken. 'Hier past een inhoudelijk, lang en breed verhaal bij over de onbetrouwbare overheid. En over de kloof tussen burger en politiek die door dit plan bepaald niet kleiner wordt. Dat ga ik vertellen."