Er is sprake van een wapenwedloop tussen cybercriminelen en de politie. Criminelen op het internet worden steeds inventiever en agressiever in hun manieren om aan geld te komen. Vooral ransomware (ook wel gijzelingssoftware genoemd), een lucratieve vorm van afpersing, noemt de politie een plaag voor burgers en bedrijven.

Dat zegt Gert Ras die aan het hoofd staat van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid. Deze speciale unit van de Nationale Politie heeft haar handen vol aan de bestrijding van cybercriminelen. Het Team High Tech Crime ziet ransomware als snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit. Zowel georganiseerde bendes als jonge, beginnende, cybercriminelen stappen in deze vorm van afpersing. 

Jonge cybercrimineel

Afgelopen week werden in Amersfoort twee jonge mannen van 18 en 22 jaar opgepakt voor het verspreiden van een virus die in staat is je computer te gijzelen. Dit soort software, cryptoware of ransomware genoemd, komt op je computer wanneer je iets download of op bepaalde links klikt. Op dat moment installeert zich een programma dat je computer overneemt waardoor je niet meer bij je bestanden kunt. Pas als je geld betaalt, krijg je weer toegang. 

De twee mannen, verdacht van het maken van dit CoinVault-virus, hebben mogelijk honderden mensen gedupeerd in binnen- en buitenland. Slachtoffers van het CoinVault-virus moesten losgeld betalen in de vorm van de internetmunteenheid bitcoin. Het duo is voorgeleid en zit nu in alle beperkingen.

Topje van de ijsberg

Deze manier van afpersen is niet nieuw. De honderden gedupeerden in Nederland vormen slechts een topje van de ijsberg. Veel mensen durven geen aangifte te doen uit angst dat ze zelf mogelijk iets strafbaars hebben gedaan. Politie en deskundigen zeggen dat wanneer je slachtoffer wordt van ransomware je niet moet betalen. Je wapent je het beste tegen cybercriminelen door regelmatig een back-up te maken van je computer.

In EenVandaag Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid. En we spreken met Jornt van der Wiel, van Kaspersky. Hij hielp mee bij het ontmantelen van het CoinVault virus.