De politie in Maastricht viel gisteren de coffeeshop Mississippi binnen, omdat deze shop wiet aan Belgen en Duitsers verkocht, wat verboden is. Drie mensen zijn aangehouden, de gegevens van buitenlandse bezoekers genoteerd en de voorraad is in beslag genomen.

Uitbaters van shops in het Limburgse Maastricht, Roermond en Sittard waren uit protest weer wiet gaan verkopen aan bezoekers uit de andere landen. Ze voelen zich gesteund door een recente uitspraak van de rechter, die oordeelde dat coffeeshop Easy Going in Maastricht onterecht was gesloten nadat die had verkocht aan buitenlanders.

Het is de zoveelste wending in een lange discussie over het softdugsbeleid in het zuiden van Nederland. Na de invoering en de afschaffing van de wietpas, moeten bezoekers zich nu legitimeren in coffeeshops. Buitenlanders mogen geen softdrugs meer aanschaffen. Onno Hoes, de burgemeester van Maastricht, had al aangekondigd op te treden tegen coffeeshops die het verbod zouden breken.

Ook een woordvoerster van de gemeente Sittard-Geleen waarschuwde dat wordt ingegrepen zodra een overtreding wordt geconstateerd. Roermond was voorzichtiger: 'Eén Duitser in de coffeeshop is niet genoeg om de zaak te sluiten', aldus een woordvoerder daar.

De Maastrichtse coffeeshops kondigden maandag aan alleen Belgen en Duitsers toe te laten. Mensen die verder weg wonen, wordt de toegang ontzegd. Volgens de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht geldt dit 'buurlandcriterium' totdat de coffeeshops verplaatst zijn naar de stadsgrenzen. Om overlast tegen te gaan, beperken de coffeeshops in Maastricht de openingsuren van 12.00 tot 24.00 uur.

EenVandaag spreekt de coffeeshophouder van Easy Going, waarvan de rechter besloot dat deze onterecht werd gesloten.

Overlast door wietpas verdubbeld

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.