Tweede Kamerleden willen opheldering van de minister over de verklaringen van drugscrimineel ‘Paul’, afgelopen vrijdag in EenVandaag. De Amsterdamse crimineel zegt dat grote hoeveelheden cocaïne met medeweten van de politie het land in worden gesmokkeld. 

'Paul' (een schuilnaam die hij kreeg van Team Criminele Inlichtingen, kortweg TCI) woont in Colombia. Daar is hij gelieerd aan een groot drugskartel in Medellin. Tegelijkertijd geeft hij al jaren gedetailleerde tips aan de geheime politie TCI over containers met coke die vanuit Zuid-Amerika naar Nederland worden vervoerd. Hoogleraar criminologie Toine Spapens reageert in EenVandaag op het dossier.

Kameraden Kees Verhoeven (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Michiel van Nispen (SP) willen opheldering van de minister en dienen kamervragen in. “Veel vragen zijn nog niet beantwoorden, maar zoals het er nu naar uitziet heeft de politie onrechtmatig gehandeld. Ik wil alle details boven water om zeker te weten dat de politie niet zijn boekje te buiten is gegaan,” aldus van Nispen.

Informant 'Paul' duikt in december op in het megaproces rond de corrupte douanier Gerrit G. en een aantal drugsbazen. Volgens Paul moeten de Rotterdamse smokkelaars die zaken hebben gedaan met de platte douanier nog schulden betalen aan het kartel in Colombia waar hij voor werkt. Het totale bedrag dat nog open staat is 21 miljoen euro.

De reportage van afgelopen vrijdag:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.