Zorgt schaliegas in Nederland nog altijd voor controverse, in Polen haalt men het aardgas al wel uit de grond. Onlangs besloot minister Kamp van Economische Zaken het boren nog zeker een jaar uit te stellen. Hoe anders gaat dit in Polen, waar men overtuigd is dat schaliegas politieke onafhankelijkheid en financiële voorspoed zal brengen.

Sinds september worden in Polen officieel commerciële hoeveelheden schaliegas 'gefracked'. Opmerkelijk, in de rest van Europa is vooral veel weerstand. Niet alleen in Nederland bestaat groot protest, ook in Groot- Brittanië demonstreert men. In Frankrijk heeft men besloten geen schaliegas te willen vanwege de gevaren voor mens en milieu.

Van die bezwaren hebben ze in Oost- Europa beduidend minder last. Zo is de milieulobby zo klein, dat het amper invloed heeft. Hoewel er minder in de grond zit dan men dacht, de Polen blijven heilig geloven in het wonder dat schaliegas heet.

Maar niet overal wordt met succes geïnvesteerd in schaliegas. Shell investeerde zeker 24 miljard dollar in de exploratie van zogenoemde 'onconventionele' olie- en gasbronnen, schrijft Financial Times. Maar de investering heeft, volgens vertrekkend Shell-topman Peter Voser, tot nu weinig opgeleverd. 'De onconventionele bronnen hebben niet opgebracht wat gepland was', aldus Voser. 

In EenVandaag een reportage vanuit Oost-Europa.

Lees ook