Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema heeft de 14.000 euro die hij te veel ontvangen heeft aan onkostenvergoeding gedoneerd aan De Poezenboot in Amsterdam. 'Het bedrag is inmiddels overgemaakt', bevestigt beheerder Judith Gobets van de kattenopvang.

De medewerkers van De Poezenboot zijn 'super blij' met de donatie van Theo Hiddema. Om hun dankbaarheid te tonen is onlangs een van de poezen naar het Kamerlid vernoemd: Poes Theo. Het zou gaan om 'een leuk, enthousiast beestje'. Volgens Gobets heeft de poes het erg naar de zin op de boot: "Poes Theo maakt het goed, maar is wel nog wat onwennig."

Poes Theo
Bron: EenVandaag
Poes Theo

'Keukenkastjes staan op instorten'

Waar de medewerkers van De Poezenboot de 14.000 euro aan gaan besteden is nog niet helemaal zeker. "We weten het natuurlijk ook nog maar net en het is best een flink bedrag", zegt Gobets.

Er zijn volgens haar verschillende opties. Zo kan het interieur van de kattenopvang wel een opfrisbeurt gebruiken: "Een aantal keukenkastjes staat op instorten. Ik hoop eigenlijk dat we een deel van het geld kunnen besteden om die dingen op te knappen".

Daarbij vindt ze het goed om wat geld achter de hand te hebben: "Soms zijn er ineens onverwacht hoge dierenartskosten bijvoorbeeld. Het is fijn om een buffertje op te kunnen bouwen".

Lees ook

Keukenblok van De Poezenboot
Bron: EenVandaag
Keukenblok van De Poezenboot

Onterechte onkostenvergoeding

Onlangs werd bekend dat Theo Hiddema, Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FvD), 14.000 euro te veel aan onkostenvergoeding heeft ontvangen. Het gaat om geld dat Hiddema kreeg omdat hij bij zijn installatie in de Tweede Kamer Maastricht als woonplaats heeft opgegeven, terwijl hij eigenlijk in Amsterdam woont. Hiddema gaf direct toe dat hij de onkostenvergoeding onterecht heeft ontvangen en dat hij de boel niet bewust heeft 'geflest'.

Het te veel aan uitgekeerde geld wilde hij teruggeven aan de Tweede Kamer, maar dat bleek in de praktijk ingewikkeld. De Tweede Kamer zou namelijk vinden dat het geld wél rechtmatig is ontvangen en kan het daarom niet terugvorderen.

De FvD'er heeft daarop een andere bestemming gekozen om het geld aan te doneren: Kattenopvang De Poezenboot. Dat is inmiddels gebeurd.

Adres nog niet aangepast

Ondanks het snelle handelen van Hiddema richting De Poezenboot, is het de FvD'er nog niet gelukt zijn adres juist te registreren bij de Tweede Kamer. Het Kamerlid staat formeel nog steeds ingeschreven in Maastricht, en niet in Amsterdam. FvD-woordvoerder Jeroen de Vries laat aan EenVandaag weten dat het adres van Hiddema 'binnenkort zal worden aangepast'.

Lees ook

Graus geeft geld niet weg

Niet alleen Hiddema was verwikkeld in een zelfbenoemde 'bonnetjesaffaire', ook PVV-Kamerlid Dion Graus lag onder vuur vanwege twijfels over zijn onkostenvergoeding. Graus zegt in Heerlen te wonen, maar uit maandenlang onderzoek van EenVandaag en De Volkskrant blijkt dat hij al jaren voornamelijk in Voorburg verblijft. Het zou goed kunnen dat de PVV'er daarmee minstens honderdduizend euro te veel aan onkostenvergoeding heeft opgestreken.

De PVV'er ontkent dit echter in alle toonaarden. Hij vindt dat hij de vergoeding wel terecht heeft ontvangen, en is daarom niet voornemens het geld te doneren aan een goed doel, of zijn adres aan te passen bij de Tweede Kamer. "Ik woon in Heerlen, en nergens anders", aldus Graus.

Het is nog niet bekend of het presidium van de Tweede Kamer een onderzoek gaat instellen naar de onkostenvergoeding van het PVV-Kamerlid.