Grote verontwaardiging gisteren over een verpleeghuis dat zogeheten ‘plascontracten’ zou afsluiten. Maar er zijn veel meer verpleeghuizen in Nederland waar bewoners luiers dragen, omdat ze niet tijdig hulp kunnen krijgen om het toilet te bezoeken. 

Het enorme gebrek aan geschoold personeel is daar de oorzaak van. Het resultaat is schrijnend. Veel bewoners moeten soms uren hun plas ophouden, kunnen dat niet altijd en doen het in hun broek. De luier moet uitkomst bieden, maar is dat menswaardig? Door het gebrek aan personeel kunnen bewoners dus niet naar het toilet wanneer ze willen. 

En er zijn meer problemen: bewoners liggen soms hulpeloos tot 12.00 uur ‘s middags in bed, krijgen niet op tijd te eten en medicijnen worden verstrekt door onbekenden. Een bewoonster van een verpleeghuis zet het voor EenVandaag op een rijtje.

Het personeel de schuld geven van alle ellende is niet eerlijk. De werknemers in de verpleeghuizen werken hard, maar door de bezuinigingen moest het mes in de zorg, met alle negatieve gevolgen van dien.

Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland heeft er geen goed woord voor over. De misstanden zijn volgens haar schering en inslag. Alle levensvreugde van de bewoners sijpelt weg en komt nooit meer terug.