Sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom sluit uiterlijk 1 oktober haar deuren.. Ruim 1200 medewerkers komen op straat te staan. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Volgens Philip Morris moet de fabriek dicht vanwege een krimpende sigarettenmarkt in de EU en ‘de negatieve invloed van fiscaal en regelgevend beleid.’ Het bedrijf zou inkomsten mislopen doordat consumenten overstappen op goedkopere producten als shag.

Philip Morris, dat al sinds 1980 in Bergen op Zoom is gevestigd, is een van de grootste werkgevers in West-Brabant. Wat betekent het voor een regio als zo’n grote werkgever de poorten sluit? 

Ruim een half jaar geleden ontstond een vergelijkbare situatie toen in Holten reisorganisatie OAD failliet ging. Ook daar heerste grote onrust, maar inmiddels heeft de helft van de 900 ontslagen nieuw werk gevonden.

EenVandaag reist af naar Holten om te peilen hoe de gemeenschap daar herstelt van het faillissement van het familiebedrijf OAD. We spreken een oud-werknemer, de burgemeester van Rijssen-Holten en arbeidseconoom Ronald Dekker. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.