Een groep katholieken van de Rooms-Katholieke Kerk wil dat paus Benedictus XVI aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht tot de orde roept. De voorzitter van het Contact Rooms-Katholieken (CRK), een organisatie van behoudende katholieken, roept in een brief aan de paus op tot maatregelen van het Vaticaan. Wat is er aan de hand? EenVandaag spreekt hierover met de opsteller van de klachtbrief, Nelly Stienstra. En met kerkhistoricus Ton van Schaijk.

De aartsbisschip zou 'eigengereid' en 'onchristelijk' hebben opgetreden als leider van de kerkprovincie. De klagers zeggen onder andere dat Eijk ten onrechte een adviseur heeft ontslagen en zonder overleg een priesteropleiding sloot. Opmerkelijke kritiek uit eigen kring in de doorgaans gesloten katholieke kerk. Het bisdom Utrecht verwijst de aanklacht naar het rijk der fabelen. Volgens de woordvoerder van aartsbisschop Van Eijk baseert de klaagster zich op 'leugens'. Het aartsbisdom wacht de reactie van het Vaticaan 'in volste vertrouwen' af.

'Paus moet aartsbisschop Eijk tot de orde roepen'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.