Het was het moment waar ze al bijna 4 jaar naar uitkeken. Het echtpaar Rusty en Paul mocht voor het eerst stemmen bij de vervroegde presidentsverkiezingen in Iowa. En met Trump in het Witte Huis zijn ze extra gemotiveerd. "Dit gaat om onze toekomst."

Rusty Johnson en Paul Denbow verhuisden 4 jaar geleden van Californië naar Iowa, in het hart van Amerika. In plaats van in een van de grootste staten van het land wonen ze nu in een van de allerkleinsten. Juist omdat ze nu in Iowa wonen, zijn ze een van de allereerste Amerikanen die mogen stemmen op hun favoriete presidentskandidaat. Met de zogeheten 'caucus' in Iowa begint traditioneel het verkiezingsseizoen.

'We moeten van Trump af'

Deze verkiezingen zijn Paul en Rusty extra gedreven om hun stem uit te brengen. "Dit raakt ons persoonlijk," legt Rusty uit. Een paar jaar geleden trouwden hij en Paul, maar dat was lang geen vanzelfsprekendheid. Het homohuwelijk is pas sinds 2015 legaal in de VS na een uitspraak van het Hooggerechtshof.

"Om een voorbeeld te geven van wat er op het spel staat: door de regering van Trump zou ons het recht op kinderen kunnen worden ontnomen", zegt Rusty. "Onze toekomst hangt hier vanaf. We moeten van Trump af om recht te zetten wat nu fout gaat." Voor Paul geldt dat hij deze verkiezingen voor het eerst écht politiek betrokken is geraakt: "De dingen die nu in dit land gebeuren zijn gewoon schandelijk."

"Deze verkiezingen raken ons persoonlijk", vertelt Rusty

Jongste kandidaat

De favoriet van Paul en Rusty is een echte outsider: Pete Buttigieg, voormalig burgemeester van South Bend, Indiana. Hij valt op omdat hij met zijn 37 jaar oud veruit de jongste kandidaat is. Daarnaast is hij openlijk homoseksueel. Toch is dat voor Paul en Rusty niet dé reden om hem te steunen. "Al begrijpt hij wel wat we hebben meegemaakt. Maar het gaat om veel meer dan dat. Het gaat ons er om wat voor politicus hij is. Wij zijn absoluut team Pete", zegt Paul.

Het belangrijkste voor de twee mannen is dat de Democraten met een kandidaat komen die Trump kan verslaan in november. "Pete heeft de beste kans om de strijd met Trump aan te gaan. Hij is persoonlijk, maar ook gevoelig", zegt Rusty. "Wat kan Trump nou voor slechts zeggen over Pete? Ik zou het niet weten."

info

De caucus van Iowa

Eens in de 4 jaar staat Iowa in het middelpunt van de belangstelling. Traditiegetrouw gaat hier het verkiezingsjaar van start met de voorverkiezingen. Voor de kandidaten is het de eerste horde die genomen moet worden in de weg naar de partijnominatie. De voorverkiezingen in Iowa worden gehouden in de vorm van een 'caucus': in buurthuizen, scholen of andere openbare gebouwen komen inwoners samen om publiekelijk hun stem uit te brengen.

Ondanks het feit dat de inwoners van Iowa slechts een fractie uitmaken van de hele Amerikaanse bevolking is de kleine staat, simpelweg omdat ze de eersten zijn, toch van grote invloed op de race om het presidentschap.

'Wij kunnen de richting bepalen'

Tijdens de caucus beseffen de mannen zich goed hoe belangrijk het moment is. "Wat wij hier beslissen, samen met de andere kiezers vanavond, kan de richting bepalen voor de rest van het land. Als je daarover gaat nadenken is dat wel een bizar idee", zegt Rusty.

"We zijn er trots op dat we als eerste mogen zeggen wie we graag als president willen", vindt ook Paul.

Hoe ziet zo'n caucus eruit? "Het is gek om te bedenken hoe dit het land kan sturen'

De meeste stemmen voor Sanders

Na afloop van hun caucus blijkt, helaas voor Pete en Rusty, dat Pete Buttigieg bij lange na niet de meeste stemmen heeft gekregen. De plaatselijke favoriet is met afstand Bernie Sanders.

Lees ook

De uitslag van de hele staat Iowa laat nog op zich wachten. Ook de uiteindelijke beslissing wie de Democratische kandidaat wordt, kan wel eens lang gaan duren: nooit eerder was er zoveel te kiezen bij de Democraten. Op dit moment zijn er nog elf kandidaten in de race om het presidentschap. Voor de Republikeinen lijkt het een uitgemaakte zaak: president Trump heeft de nominatie zo goed als zeker te pakken.

Bekijk hier de tv-reportage over de caucus in Iowa

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.