Het Catalaanse parlement heeft tijdens een geheime, hoofdelijke stemming de onafhankelijk uitgeroepen. Een nipte meerderheid stemde vóór onafhankelijkheid. 10 parlementariërs stemden tegen, 2 onthielden zich van stemming en 53 oppositionele parlementariërs deden niet mee aan de stemming. Het Spaanse parlement in Madrid reageerde op de onafhankelijkheidsverklaring door in te stemmen met artikel 155, wat betekent dat Madrid het bestuur over Catalonië overneemt.

De beslissing werd in het parlement met een luid applaus begroet, vervolgens werd het Catalaanse volkslied gezongen. In de straten van Barcelona vielen mensen elkaar in de armen en wordt feestgevierd. 

Het contrast met Madrid is groot: De Spaanse senaat is vrijdag bijeen in Madrid om te stemmen over dwangmaatregelen zoals het buitenspel zetten van het Catalaanse parlement. De Spaanse regering heeft al laten weten zelf in Catalonië te willen regeren. De Spaanse premier Rajoy roept op het hoofd koel te houden: "Ik vraag om kalmte van alle Spanjaarden. De rechtsstaat zal de wettelijkheid herstellen in Catalonië". Eerder riep hij de senaat op de Catalaanse premier Puigdemont af te zetten.

EenVandaag-verslaggever Maikel Coomans is ter plaatse, en ziet hoe het langzaam druk wordt in Barcelona:

Het moment dat de uitkomst van de stemming duidelijk wordt:

Parlementarier Carrizo Sacarlos van de Partij van de Burgersstemde tegen afscheiding van Spanje en maakte dat op emotionele wijze duidelijk:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.