April vorig jaar zijn twee panda's uit China het middelpunt van een ware mediahype. Reuzenpanda’s, het mannetje Wu Wen (krachtige wolk) en vrouwtje Xing Ya (elegante ster) wonen nu al een jaar in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Verwacht werd dat het een enorme impuls aan het dierenpark zou geven, maar wat heeft de komst van de beesten uiteindelijk gebracht? En is de stad Rhenen er iets mee opgeschoten?

Verslaggever Harm van Atteveld is een week lang in Rhenen, en bij Ouwehands Dierenpark, om dat uit te zoeken.

Aflevering 1: Hoop op nieuwe panda-hype

Er is neus-neuscontact geweest tussen Wu Wen en Xing Ya. Bioloog José Kok hoopt dat dit eerste contact uitmondt in een succesvolle paring. En dat hoopt directeur Robin de Lange ook: een babypanda zou een nieuwe mediahype opleveren en die is zeer welkom. Panda’s houden is namelijk een dure hobby: het park betaalt de Chinezen jaarlijks 1 miljoen dollar en dat 15 jaar lang. Om dat te betalen, heb je wel bezoekers nodig. 

Aflevering 2: Extra omzet?

De verwachtingen waren hooggespannen bij ondernemers in Rhenen. De komst van de reuzenpanda’s zou wel eens flink wat extra omzet kunnen betekenen. Maar er was ook vrees: voor verkeersdrukte van al die mensen die de panda’s willen zien. De vraag is: heeft de komt van Xing Ya en Wu Wen Rhenen blijvend veranderd?

Aflevering 3: Panda-merchandise

Eén miljoen dollar per jaar gaat naar China in ruil voor de twee reuzenpanda’s in Rhenen. Dat geld wordt ingezet voor natuurbescherming in China. Ondanks dat enorme bedrag, steeg het aantal bezoekers aan Ouwehands Dierenpark sinds de panda's maar licht, en de verwachte parkeeroverlast bleef uit. Tóch zijn de panda’s een succesvolle 'business case' voor het dierenpark. Directeur Robin de Lange legt uit dat dat álles met 'panda-merchandise' te maken heeft.

Aflevering 4: Bamboe

Panda's eten bamboe, maar niet zomaar elke bamboesoort. Het zijn extreem kieskeurige dieren die niet de jonge twijgjes, maar de harde stam van de bamboe eten. Al die bamboe komt uit het Brabantse Asten van het bedrijf Bamboo Giant van Bennie Nielen. Hij levert inmiddels bamboe aan vier dierentuinen waar panda’s verblijven. Nielsen legt uit wat het geheim is van zijn bedrijf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.