De hoge stand van de Rijn zorgt voor alertheid in het zuiden van het land. Nooddijken werden geplaatst, en ook 112 paarden en 64 runderen in het natuurgebied Munnikenland werden naar een hoger gebied geleid. Dat liep goed af, maar in 2006 verdronken tientallen paarden toen ze vast kwamen te zitten op een kwelder bij de Friese plaats Marrum door hoog water. De gebeurtenissen trokken nationaal én internationaal veel aandacht. Norma Miedema ontdekte de paarden, die in het nauw zaten.

Miedema had in 2006 een eigen boerderij vlakbij Marrum, waar ze 200 dieren verzorgde. “Mensen noemden me ook wel het paardenmeisje.” Al voordat het drama zich voltrok, had ze al door dat het mis zou gaan. “Mijn vriend en ik zagen dat er grote kuddes liepen en wisten dat er een enorme storm op komst was. Ik ken de natuur en het gebied heel goed. We hebben ‘s avonds al geprobeerd om die kuddes daar weg te krijgen, dat lukte niet op tijd. Om een uur of vier ‘s nachts zijn we weer gaan kijken en in eerste instantie leek het wel goed te gaan, maar we konden niets zien in het donker. Pas toen het licht werd troffen we een drama aan.” De paarden waren ingesloten door het water en stonden op een klein stukje land. Middema: “In het water zagen we paarden voor ons neus verdrinken. De wind en het water maakten het echt apocalyptisch. Ik heb huilend en totaal overstuur 112 gebeld, waarna de brandweer en de politie kwamen.”

Media-aandacht

Dierenliefhebber Miedema twijfelde geen seconde en zette zich drie dagen lang in voor het redden van de paarden. “Samen met de brandweer hebben we pakken hooi en zoet water naar het eiland gebracht via bootjes van de brandweer.” Verwoede pogingen van de brandweer en politie om de paarden van het eiland af te krijgen werkten niet. Zelfs een poging van het leger mocht niet baten. Ondertussen groeide de media-aandacht alleen maar. “Er stonden honderden mensen op de dijk te kijken. Het was een soort magneet, elke verslaggever in het land werd naar dat stukje dijk gezogen.”

Sprookje

Op de derde dag begon volgens Miedema het sprookje. “Het was een eiland omringd door woeste golven en daar stonden dan die edele dieren op. En toen kwam die reddingsactie en mensen vinden reddingen prachtig.” Zes dames zetten ‘lokpaarden’ in om de paarden van het eiland af te helpen. De opgesloten kudde volgde als vanzelf de amazones.  Miedema: “De derde dag was magisch, het had alles in zich: een prachtig eind. Maar dat was het natuurlijk niet, omdat er heel veel paarden zijn verdronken, helaas.” In Munnikenland liep het vanochtend gelukkig goed af met de paarden en de runderen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.