In het programma Crimewatch van de BBC werd gisteravond nieuwe informatie bekend gemaakt over de verdwijning van Madeleine McCann. Zo zou er waarschijnlijk jaren van een verkeerde timeline zijn uitgegaan en deed de leider van het onderzoek een oproep voor nieuwe getuigen. Voor de verdwijning van de destijds driejarige Madeleine 'Maddie MacCann' op 3 mei 2007 in de Algarve in Portugal is altijd massale internationale aandacht geweest. Wat gebeurde sindsdien? De gebeurtenissen op een rij:     

3 mei 2007: De drie-jarige Madeleine McCann verdwijnt uit het appartement in Portugal, terwijl haar ouders uit eten zijn.

15 mei 2007: Robert Murat, een zakenman die in de buurt woonde van het vakantieresort waar de McCanns verbleven, wordt verhoord, maar niet gearresteerd. Ook wordt zijn moeders huis doorzocht. Eind mei 2007: De McCanns huren hun eerste privé-detective in. 

Eind mei 2007: Madeleine McCann is nog altijd spoorloos. Zie hier de reportage die EenVandaag over de zaak maakte: 

 

juli - augustus 2007: Speurhonden reageren op verschillende plekken in het vakantie appartement en de auto van de McCans.

11 augustus 2007: De Portugese politie zegt voor het eerst publiekelijk dat er een kans dat Madeleine dood is. Ze is dan honderd dagen vermist.

7 september 2007: Moeder van Madeleine, Kate McCann, wordt na uren te zijn verhoord door de Portugese politie aangewezen als "arguida"; iemand die niet officieel wordt gearresteerd maar wel meer is dan alleen een getuige oftewel meer van de zaak afweet.

8 september 2007: Gerry McCann, de vader, krijgt ook de titel "arguido". Kijk daarover deze EenVandaag reportage: 

 

19 september 2007: De rechtbank besluit dat er niet genoeg bewijs is, om de McCanns nog langer te verhoren over Madeleine's verdwijning. 

2 oktober 2007: De leider van het politie-onderzoek, Goncalo Amaral, wordt van de Madeleine zaak afgehaald en wordt gedegradeerd. Hij schrijft een boek over de zaak,"The Truth Of The Lie", die op 24 juli 2008 wordt uitgebracht. Daarin schrijft hij dat Madeleine nooit is ontvoerd, maar is overleden in het vakantie-appartement op 3 mei 2007. 

19 maart 2008: De McCanns ontvangen een schadevergoeding van de kranten voor het publiceren van artikelen over de verdwijning van Madeleine, waarin de ouders zwart werden gemaakt 

In mei 2008 was het precies een jaar geleden dat Madeleine McCann werd vermist. EenVandaag maakte een reportage over een jaar zonder Maddie:

 

21 juli 2008: De Portugese politie stopt het onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann 

22 mei 2009: Een Britse pedofiel, Raymond H, wordt aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van Maddie. EenVandaag maakte er een reportage over: 

 

23 september 2009: The McCanns gaan voor het eerst terug naar Portugal sinds de verdwijning van hun dochter.  

6 maart 2010: Portugese politiedossiers over de Madeleine McCann zaak worden vrijgegeven aan de Britste pers.

12 mei 2011: Gerry en Katte McCann brengen een boek uit over de verdwijning van hun dochter. 

mei 2011: Scotland Yard heropent de Madeleine McCann zaak, 'Operation Grange' genaamd.

23 november 2011: De McCanns getuigen voor de Levesion Inquiry over de manier hoe de media met hun is omgegaan. 

25 april 2012: Scotland Yard verspreid een foto, waar met computertechniek een oudere Madeleine is gemaakt. 

4 juli 2013: Scotland Yard brengt een lijst met 38 personen van interesse uit. 

14 oktober 2013: De Metropolitan police maakt in het programma Crimewatch van de BCC nieuwe feiten bekend over de verdwijning van Maddie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.