Een ruime meerderheid van 85 procent van de Overijsselaars heeft vertrouwen in artsen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met RTV Oost. Momenteel loopt de rechtszaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. De oud-neuroloog van het Medisch Centrum Twente zou onder andere foute diagnoses hebben gesteld, recepten hebben vervalst en zwaar lichamelijk letsel hebben toegediend.

Geen twijfel over deskundigheid arts

De zaak Jansen-Steur is voor de Overijsselaars geen reden om aan de kundigheid van de eigen arts te twijfelen. Twee procent zegt door de zaak Jansen-Steur te zijn gaan twijfelen aan de eigen arts, maar voor driekwart (75%) is de affaire geen reden voor twijfel.

BIG-register

Zorgverleners staan geregistreerd in het BIG-register. Een BIG-registratie geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Iedereen kan dat register raadplegen. Van de Overijsselaars heeft 6 procent wel eens een zorgverlener opgezocht in het BIG-register, 16 procent heeft wel eens op het internet gekeken hoe een zorgverlener staat aangeschreven. Acht op de tien (81%) checkt dat nooit.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 1280 leden van het EenVandaag Opiniepanel uit Overijssel mee. Het onderzoek vond plaats 9 tot en met 11 december 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.