Op de valreep, voordat ik opnieuw een poging ga wagen om Nepal te bereiken, heb ik nog een telefonisch interview met de NOS op radio1. Het is half zeven 's ochtends en ik sta te wachten bij de gate. Ik zie de eerste passagiers in de shuttle bus stappen die hen naar het vliegtuig zal brengen.

Presentator Bert van Slooten vraagt me naar de laatste ontwikkelingen in het getroffen gebied. Ik vertel dat de afgelopen nacht zo'n 70 procent van de inwoners van de hoofdstad Katmandu in de open lucht heeft moeten slapen terwijl het koud was en regende. In de meeste gevallen omdat hun huis onbewoonbaar is geworden, maar ook omdat ze hun huis niet meer in durven te gaan. Begrijpelijk, want na de grote aardbeving zijn er nog zo'n 68 naschokken geweest.

Grote zorgen

Tijdens het interview kijk ik om me heen. Ik ben ineens alleen en zie nog net de bus wegrijden. Ik begin 'm nu te knijpen, maar ik probeer het niet in mijn stem door te laten klinken. Met name de humanitaire situatie in de steden en dorpen dichterbij het epicentrum baart het Rode Kruis grote zorgen, vertel ik verder. De toegang tot afgelegen, getroffen gebieden is slecht en belemmert de reddingsoperaties en de hulpverlening. Al pratend loop ik naar de steward en sein naar hem dat ik ook mee had gemoeten met de bus. Hij knikt geruststellend naar me en zegt dat hij vervoer voor me zal regelen. Met een gerust hart rond ik het gesprek af en stap in de auto die inmiddels speciaal voor mij is geregeld. Wat een service.

Nolucknow

Zou het nu wel lukken om Katmandu te bereiken, vraag ik me af. Het wordt weer spannend. Als we over het vliegveld heen vliegen zegt de piloot dat we niet kunnen landen. Er zijn nog negen wachtenden voor ons en de luchthaven staat overvol met toestellen. Zelfs op de landingsbanen zeggen ze. We hebben genoeg benzine om een uur te cirkelen boven de luchthaven. Na ongeveer anderhalf uur zijn er nog twee wachtenden voor ons. Dan komt het trieste nieuws. We moeten op een andere luchthaven bijtanken en weer terug naar Abu Dhabi. We landen op een Indiaase luchthaven met de naam Lucknow. Ze kunnen dat beter omdopen in Nolucknow. Ik zit al dagenlang in het vliegtuig en kan niets doen. Heel frustrerend. Later hoor ik dat de toestellen die wel hebben kunnen landen vandaag hulpgoederen en hulptroepen bij zich hadden. Voor deze levensreddende hulp wil ik wel wijken. We zijn zojuist, het is nu 12 uur ’s nachts, aangekomen in Abu Dhabi. Na 50 uur reizen hebben we nog steeds niet het einddoel bereikt. De luchtvaartmaatschappij is hoopvol dat het morgen wel gaat lukken. Eerst zien, dan geloven. 

Voedsel, water en onderdak

Ondertussen bereikt ons steeds meer informatie uit het rampgebied. We horen dat de straten van Kathmandu vol zijn met mensen, die huilend opzoek zijn naar overlevenden. De Rode Kruis hulpverleners zijn non-stop in de weer om de slachtoffers van de aardbeving bij te staan. Vandaag lukt het ze voor het eerst om dorpjes ten noorden van Katmandu te bereiken, het gebied waar zaterdag het episch centrum van de aardbeving was. Zo'n 70 procent van de dorpjes blijkt te zijn verwoest door het natuurgeweld en ook daar zijn vele doden en gewonden te betreuren. De overlevenden hebben volgens de hulpverleners dringend voedsel, water en onderdak nodig. Ook de stroomuitval en de haperende communicatieverbindingen maken de toestand er niet gemakkelijker op. Een opvallend detail is dat er ook bergbeklimmers zijn geëvacueerd met helikopters. Zij zaten vast op grote hoogte op de Mount Everest. 

Diarree en mazelen

Inmiddels is het aantal geregistreerde gewonden opgelopen naar 6500 en het doden naar 3200, waaronder ook drie Rode Kruis-hulpverleners. De overheid verwacht dat de aantallen nog verder zullen toenemen naar mate de komende dagen meer gebieden bereikt worden. De Verenigde Naties waarschuwen voor het gevaar dat er ziektes zullen uitbreken. Ze vrezen vooral voor diarree en mazelen. Voor die laatste ziekten zijn er te weinig vaccins in Nepal. Kinderhulporganisatie Unicef schat dat bijna een miljoen kinderen in het rampgebied dringend hulp nodig hebben. Ik ben dan ook blij met het nieuws dat de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vandaag besloten hebben om Giro555 te openen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.