Mocht je nog een oude Apple computer op zolder hebben liggen, gooi hem dan vooral niet weg. Want misschien is ‘ie wel tonnen waard! Een oude, nog werkende Apple-1 computer uit 1976 is deze week in Boston geveild voor 375.000 dollar.

De eigenaar had het apparaat gekocht in The Byte Shop, waar Apple oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak hun eerste type computers zelf verkochten voor 666,66 dollar per stuk. Hij heeft de computer altijd bewaard omdat hij voorzag dat het weleens veel geld waard kon worden.

De eerste PC ter wereld

De Apple-1 wordt soms de eerste PC ter wereld genoemd, hoewel niet iedereen het daarmee eens is. Andere computers werden in die tijd meestal geleverd als een bouwpakket voor hobbyisten. Je moest het zelf in elkaar zetten. De computer van Steve Jobs en Steve Wozniak was de eerste die geleverd werd in een compleet gemonteerde printplaat met ongeveer 30 verschillende computerchips.

Je moest alsnog wel zelf een behuizing, voeding, toetsenbord en een beeldscherm aansluiten op de chip voordat je een werkende computer had. Daarom krijgt de 5150 IBM Personal Computer meestal de eer van ‘de eerste PC ter wereld’.

Slechts 200 exemplaren verkocht

Van de Apple-1 werden in een jaar 200 exemplaren verkocht. Van die eerste apparaten hebben slechts 79 apparaten de tand des tijds overleefd, getuige een online register waar eigenaren hun apparaat aan kunnen melden. Het geveilde exemplaar is afgelopen juni helemaal gerestaureerd en werkt nog optimaal.

Dat er nog maar zo weinig exemplaren van de eerste Apple-computer over zijn gebleven is bepalend voor de hoge verkoopprijs van 375.000 dollar. Bovendien heeft de allereerste Applecomputer natuurlijk een enorme cultstatus, omdat Apple destijds nog heel onbekend was.

Geld verdienen met oude Apple-apparaten

Als je zelf ook graag flink geld wil verdienen met de verkoop van oude Apple-toestellen, dan maak je misschien nog kans met de eerste all-in-one pc ter wereld: de iMac G3. Je kent ze misschien nog wel: die computers met de kenmerkende gekleurde achterkant.

Of misschien heb je thuis nog de allereerste iPhone liggen uit 2007. Dat model is iconisch omdat het de eerste telefoon ter wereld was waarmee je ook kon internetten en fotograferen. Als je zo’n toestel nog een jaartje of 30 bewaart, zorgt dat er geen krasjes op het toestel komen en als je de telefoon werkend weet te houden, kan je het misschien ook met dikke winst verkopen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.