Au pairs voor ouderen, dat is volgens het Amsterdamse D66-raadslid Meltem Kaya de demanier om kosten te besparen, eenzaamheid te bestrijden en ouderen langer thuis te laten wonen. 

Zij wil met een proef onderzoeken of de regels rond au pairs aangepast kunnen worden zodat ze niet alleen beschikbaar zijn voor gezinnen met kinderen, maar ook voor (alleenstaande) ouderen. Ook PGB-budgetten en gemeentelijke subsidie zouden volgens het plan gebruikt kunnen worden om meer au pairs in te zetten om bejaarden te helpen.

De branche van au pair-bureaus voelt er wel voor, maar critici waarschuwen dat misbruik van vrouwen uit economisch zwakkere landen op de loer ligt. Bovendien zouden au pairs als inwonende zorgverleners voor oneerlijke concurrentie zorgen ten opzichte van de reguliere thuiszorg.

Oneerlijk of niet: volgens initiatiefnemer Kaya zullen gemeenten naar onorthodoxe en meer informele vormen van zorg moeten zoeken willen ze de ouderenzorg voor gemeenten betaalbaar houden. In EenVandaag spreken we met au pairs, ouderen-bemiddelingsbureaus en de initiatiefneemster van het plan Meltem Kaya.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.