Diederik Samsom mist de politiek, waar hij in 2016 afscheid van nam. "Dat je zo dicht bij de knoppen zit, dat is magisch."

Momenteel is Samsom voorzitter van klimaattafel Gebouwde Omgeving, maar hij geeft toe delen van het politieke werk te missen. "In één ochtend kan je structureel 100 miljoen aan kinderen in armoede geven. Dat is magisch."

Gewetensvraag

De oud-PvdA-leider zei dit aan tafel bij Radio EenVandaag. Toch kwam het antwoord niet helemaal vanzelf. Op de vraag of hij de politiek mist, zei Samsom even eerder nog: "Dat is een gewetensvraag, die ontwijk ik."

Oud-PvdA-leider Diederik Samsom mist de politiek: 'Het is magisch'.

Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie en ook te gast, vroeg Samsom naar wat hij nu precies miste: "Dat je zo dicht bij de knoppen mag zitten, dat is iets magisch. In de coalitie waar ik deel van uit mocht maken (regering Rutte II, coalitie VVD-PvdA, red.), kan je in een ochtend bereiken waar je anders je hele leven aan moet trekken."

Leren in de private sector

Toch is Samsom niet ontevreden met zijn leven buiten de politiek. "Ik mag inmiddels heel veel leren in de private sector, waar ik nog nooit in heb gewerkt. Ik vind wat ik nu doe ook heel leuk." Samsom is momenteel groene adviseur en commissaris bij staatsenergiebedrijf EBN en adviseur bij afval- en energiebedrijf HVC, naast zijn rol aan de klimaattafel.

Tussen 2003 en 2016 was Samsom Tweede Kamerlid voor de PvdA, waarbij hij tussen februari 2012 en december 2016 fractievoorzitter en partijleider was. Hij verloor de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA van toenmalig vice-premier Lodewijk Asscher.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.