Het kabinet had het vandaag zwaar te verduren in het corona-debat. Volgens oud-hoofdinspecteur van Volksgezondheid Wim Schellekens moet Rutte veel meer de regie nemen in deze crisis. "We verdubbelen iedere week."

Het aantal corona-besmettingen loopt de afgelopen weken fors op. En daarom moesten premier Rutte en minister de Jonge zich vandaag opmaken voor een stevig debat in de Kamer.

Zorgwekkend

De situatie is dan ook bijzondere zorgwekkend, zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van Volksgezondheid. "Begin juli zaten we nog op 400 besmettingen per week en inmiddels zijn dat er al 4000. De Kamer heeft dus goed begrepen dat het heel hard gaat. Dus het is heel logisch dat het kabinet fors onder druk wordt gezet."

Over het idee van het kabinet om mensen die zich niet aan de quarantaine regels houden voortaan te gaan beboeten, is Schellekens niet meteen heel enthousiast. "Elke maatregel heeft uiteindelijk een sanctie nodig, maar dat is niet het eerste waar je mee begint. Je moet mensen ook in de mogelijkheid stellen de quarantaine regels te kunnen naleven. Pas als iemand absoluut echt niet wil, moet je iemand straffen."

Duidelijk en ondubbelzinnig

De oud-hoofdinspecteur ziet echter veel meer heil in een veel betere crisiscommunicatie van het kabinet. Want daar kan echt nog wel een paar tandjes bij als het aan hem ligt.

"Er moet veel duidelijker gecommuniceerd worden", zegt hij. "Maak duidelijk hoe ernstig de situatie is, maar zeg ook wat de consequenties zijn als de cijfers zo door blijven stijgen. Zeg bijvoorbeeld bij een dit aantal besmettingen moeten de horeca weer dicht. Wees duidelijk en ondubbelzinnig."

Geen tijd te verliezen

Daarnaast moeten Rutte zo snel mogelijk de traditie om iedere week via een persconferentie het land toe te spreken weer in ere herstellen. "In een crisissituatie is een zichtbaarheid echt heel belangrijk. Dus ja, laat de premier hier meteen weer mee beginnen."

Volgens Schellekens is er echt geen tijd meer te verliezen."Het gaat nu echt heel hard. We verdubbelen iedere week. Je ziet nu al dat de GGD's in Amsterdam en Rotterdam het niet meer aan kunnen. Als het bron- en contactonderzoek spaak loopt hebben we echt een enorm probleem. Dan is de beer los en zijn we het zicht over het virus kwijt."

Bekijk hier de tv-reportage en het studiogesprek bij dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.