Sharmeen Obaid-Chinoy won vorige maand een Oscar voor de film Saving Face. De Pakistaans-Canadese filmmaakster maakte een documentaire over de gruwelijke aanslagen met zuur die Pakistaanse vrouwen te verduren hebben en de gevolgen daarvan. In dat land alleen al worden per jaar honderden vrouwen met bijtend zuur overgoten door mannen die ze willen straffen voor afwijzing of ontrouw.

Maar niet alleen in Pakistan komt deze vorm van misdaad voor. In andere Aziatische landen, maar ook in Afrika en zelfs Europa zijn gruwelijke zaken te melden. Veel vrouwen durven geen aangifte te doen en daders komen vaak niet voor de rechter.

In de film volgt Obaid-Chinoy de vrouwen van wie het gezicht en lichaam door zuur is verminkt. Hun tocht naar genezing en gerechtigheid is lang. De Brits-Pakistaanse chirurg Muhammad Jawad probeert de gezichten van de verminkte vrouwen te herstellen en sommigen krijgen weer iets van hun normale uiterlijk terug.

Documentairemaakster Obaid-Chinoy is nu in Nederland op uitnodiging van het Prins Clausfonds. Ze praat vandaag met verschillende internationale organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van aanvallen met zuur om deze letterlijk en figuurlijk weer een gezicht te geven.

De trailer van de film Saving Face. Let op! De film bevat schokkende beelden.

Lees ook