Te jonge en niet gevaccineerde Hongaarse pups belanden moeiteloos bij Nederlandse kopers door fraude met het hondenpaspoort. Een dierenwelzijnsorganisatie klaagde deze week 6 malafide Hongaarse dierenartsen aan. "Het is een crimineel netwerk."

Om naar Nederland te komen moet een hond tenminste 15 weken oud zijn en zijn ingeënt tegen alle gevaarlijke en besmettelijke ziektes. "De leeftijd die op de paspoorten staat aangegeven klopt over het algemeen niet", zegt Karen Soeters van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. Zij klaagden deze week 6 Hongaarse dierenartsen aan die dubieuze hondenfokkers helpen de regels over leeftijd en vaccinatie te ontduiken.

Grootschalige fraude met puppy-paspoort

De handel in jonge hondjes is zeer winstgevend. Door de lockdown is de vraag naar puppy's zo groot, dat ze in Nederlandse asiels niet te vinden zijn. Mensen die toch een hond willen, komen via internet vaak uit bij malafide broodfokkers en handelaars die honden importeren uit Hongarije. Wie zo'n hond in Nederland koopt, ontvangt een officieel hondenpaspoort met ondertekening van de dierenarts. Daardoor lijkt het alsof alles in orde is.

Maar de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie House of Animals stuitte op grootschalige fraude na onderzoek van de chipnummers van duizenden puppy's. In samenwerking met een Hongaarse zusterorganisatie blijkt dat er wordt gefraudeerd met de geboortedata van honden en met de vaccinatiegegevens. "Je weet als koper van een hond uit Hongarije niet wat je eigenlijk koopt", zegt Soeters van House of Animals. Zij noemt de handel in honden vanuit Hongarije 'een criminele organisatie'.

Lees ook

'Absurde situaties'

"De dieren worden zo jong mogelijk bij de moeder weggehaald, want tijd is geld en deze mensen doen alles voor de winst", schetst Soeters. Ze worden bij geboorte gechipt. Maar de informatie die bij die chip hoort wordt later aangepast, wanneer er een paspoort wordt verstrekt voor de export. Bij aankomst in Nederland worden de hond zelf, het paspoort en de databank van de chip niet meer met elkaar vergeleken.

Dat leidt soms tot absurde situaties. "Het kan gebeuren dat een hond in Hongarije een Chow Chow is en in Nederland een Franse Bull. Of in Hongarije een reu en in Nederland een teef", zegt Soetaars. Ook de Hongaarse ethische commissie van de veterinaire kamer spant een zaak aan tegen de 6 dierenartsen. "De artsen wijzigen soms het ras van de hond, de leeftijd en zelfs het geslacht van een dier wanneer dat voor de verkoop beter uitkomt."

Goudvissen importeren op een hondenpaspoort

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is volgens House of Animals vaak door Nederlandse dierenartsen gewezen op het verschil tussen de werkelijke leeftijd van de puppy's en de leeftijd op het paspoort. "Vaak zijn ze maar 9 of 10 weken oud. Als dat hier wordt vastgesteld aan de hand van gebitsonderzoek en de NVWA wordt ingelicht, dan gebeurt er niets", zegt Soeters. "De NVWA kijkt alleen naar wat er op het paspoort staat. Zo zou je ook goudvissen kunnen importeren op een hondenpaspoort."

De NVWA bevestigt dat zij uitgaat van het principe dat binnen de EU een Hongaars paspoort ook in Nederland geldig is. "Europese regels gaan uit van onderling vertrouwen tussen lidstaten. Dit betekent dat wij er ook vanuit moeten gaan dat de informatie die door een door de autoriteit van dat land aangewezen dierenarts in een ander Europees land op het gezondheidscertificaat is gezet, juist is."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.