Veel ouders zijn onzeker over de opvoeding. Maar is het echt nodig om de overheid hierbij te betrekken?

Door het hele land komen er debatten over de opvoeding. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet wil ouders helpen met het opvoeden van hun kinderen. Hij wil dat ouders begeleid worden zodat de opvoedproblemen niet escaleren of helemaal voorkomen kunnen worden. Volgens minister Ab Klink van Volksgezondheid moeten de ouders al voor de geboorte van hun kind begeleiding krijgen.

Kunnen we niet meer opvoeden? Is intensieve begeleiding wel nodig? En in hoeverre moet de overheid zich met het gezinsleven bemoeien?

EenVandaag jongerenpanel TopX heeft onderzoek onder kinderen gedaan naar hun mening over de opvoeding die zij kregen. De volgende vragen kwamen er aan bod: Moeten jullie ouders op opvoedcursus? Geef je opvoeders een cijfer? Hoe tevreden ben je met je opvoeding?

Jongeren hebben graag corrigerende tik

Een corrigerende tik moet kunnen, zegt tweederde van de jongeren. Driekwart heeft zelf wel eens één of meer tikken ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag.

Uit onderzoek van het Ministerie van Jeugd en Gezin blijkt dat veel ouders twijfelen over de opvoeding van hun kinderen. TopX vroeg daarom 1.750 jongeren tussen 12 en 24 jaar naar hun opvoeding. Jongeren blijken hierover zeer tevreden: zij geven hun ouders een 7,9 als rapportcijfer. Driekwart geeft aan precies goed te zijn opgevoed; niet te streng en niet te soft. De meisjes vinden dat zij iets strenger zijn opgevoed dan de jongens.

Baas in huis

Een ‘pedagogische tik’ is voor tweederde geen probleem. Vooral jongeren boven de 18 vinden deze tik wel kunnen. TopX vroeg de jongeren ook wie de baas is in huis. Bij meer dan de helft delen de ouders samen de lakens uit. Op de tweede plaats staat moeder met twintig procent, daarna volgt vader (14 procent).

Ouders naar Supernanny

EenVandaag gaat vanavond op bezoek bij een opvoedpoli. Hier geven medewerkers advies en opvoedcursussen. De meerderheid vindt zo’n een cursus een goed idee. Slechts een op de tien deelnemers zou z’n eigen ouders voor een opvoedcursus willen inschrijven. Een opvoeddiploma voor ouders vindt driekwart echter onzin.

De volledige uitslag vindt u op de site van Top-x.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.