We zijn aan het afkicken van fossiele energie en halen overal warmte vandaan, merkt Tracy Metz, journalist en directeur van het John Adams Institute, centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.

Europa is hard op weg om een schonere lucht en omgeving te creëren, en daar is Metz erg positief over. In haar omgeving ziet ze steeds meer mensen die bewuster omgaan met energieverbruik.  Ondanks dat ze een auto hebben, verkiezen ze de trein te nemen.

Metz komt van oorsprong uit Los Angeles, waar het moeilijker is om dezelfde vooruitgang te boeken. “Het is een erg groot land, grote afstanden worden voornamelijk nog gelegd met de auto. Het is daar moeilijker om toe te passen.”

De journalist is ook host voor de live talkshow Stadsleven. Dinsdag vindt een nieuwe show plaats, waarbij verschillende sprekers zich zullen uiten over het thema "als de olie op is".

Lees haar speech hier:

Waar ik optimistisch van word? Ik word blij van wat we allemaal doen om af te kicken van de oude energiebronnen en de oude economie van olie en gas. We maken ons in vliegende vaart op voor een nieuwe tijd waarin de lucht schoner is, waar we energie uit lucht plukken, waarin we de stad teruggeven aan mensen in plaats van aan auto’s. Daarom is het thema van mijn talkshow Stadsleven van aanstaande dinsdagavond ‘Als de olie op is’.

Neem de auto’s. We gaan steeds vaker auto’s delen en veel jonge mensen willen helemaal geen auto hebben. Er komt dus ruimte vrij voor groen - en gewoon voor mensen. En de auto’s díe er zijn, zijn steeds vaker elektrisch. Dat betekent schonere lucht. En wie weet komt ook de zelfrijdende auto eraan. Dan zal er nog wel verkeer zijn, maar minder herrie, minder uitlaatgassen, minder stilstaand blik.

We zijn niet alleen van de olie en de benzine aan het afkicken, maar ook van het gas – Groningen zal een zucht van opluchting slaken! Amsterdam legt nu al geen gasleidingen meer aan in nieuwe wijken, en gaat ook huizen in oude wijken ombouwen.

En dan? Nu blijkt dat je overal ‘verwarming’ vandaan kunt halen. Uit restwarmte uit het riool bijvoorbeeld, of voor Amsterdam van de Hoogovens. Of we gaan biogas van boeren kopen, of we gebruiken de warmte uit ons onmetelijke kassengebied.

We kunnen ook steeds beter de warmte van de zon naar ons toehalen, ook al hebben we geen zonnig klimaat. Tesla presenteerde vorige maand dakpannen die zonnestroom opwekken. Je kunt zonnepanelen tegenwoordig ook in asfalt verwerken. En binnenkort zitten zonnecellen in folie die je op je ramen plakt, of in verf die je op de muren smeert. Energie zit overal, blijkt.

Als het maar móét dan blijken we enorm vindingrijk in het zoeken naar alternatieven. En als genoeg mensen die belangrijk vinden, dan ontstaat er ook een markt voor en wordt het betaalbaar. Het is niet luchtfietserij, het gebeurt al, met het business model erbij. Dáárom ben ik optimistisch.

Optimist Tracy Metz: "Energie zit overal."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.