Veel huizenbezitters kunnnen honderden tot zelfs duizenden euro’s besparen op hun hypotheek. Zij hebben recht op korting op hun hypotheek, omdat ze extra hebben afgelost. Banken en andere hypotheekverstrekkers zouden daardoor de risico-opslag die zij heffen op hoge hypotheken moeten schrappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel hypotheekverstrekkers dat niet doen. 

Tijdens de crisis zijn veel huizen ‘onder water’ komen te staan. De hypotheek is dan hoger dan de waarde van het huis. Maar er zijn ook veel woningbezitters voor wie de situatie omgekeerd is: hun hypotheek is juist lager dan de woningwaarde. Bijvoorbeeld omdat ze extra hebben afgelost op hun hypotheek. Veel woningbezitters hebben dat de afgelopen jaren gedaan. Alleen al bij de grootste banken werd in 2014 voor miljarden versneld afgelost. 

'Recht op korting'

Volgens de Consumentenbond hebben deze woningbezitters recht op korting op hun hypotheek. Hypotheekverstrekkers zouden de risico-opslag die ze bovenop de gewone hypotheekrente moeten schrappen. Hypotheekverstrekkers heffen die opslag omdat ze het risico lopen dat de klant zijn hypotheek niet kan terugbetalen. 

Maar dat risico is voor de bank een stuk kleiner, wanneer de hypotheek wordt afgelost, of wanneer er een flinke overwaarde is. Toch blijven hypotheekverstrekkers in dat geval vasthouden aan de risico-opslag, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Meer dan de helft van de banken past de rente alleen aan als de klant zich meldt. Ook weigert een aantal aanbieders de rente te verlagen tijdens de rentevastperiode. Pas bij een renteherziening kunnen klanten profiteren van het schrappen van de opslag. Volgens de Consumentenbond gebruiken veel hypotheekverstrekkers de risico-opslag dan ook als ‘melkkoe’. 

Flinke aflossing

In EenVandaag het verhaal van Wendy Tames. Zij loste de afgelopen jaren flink af op haar hypotheek en ontdekte pas onlangs dat ze een risico-opslag betaalt op haar hypotheek. Pas toen ze zelf aan de bel trok toonde de bank zich bereid de opslag te schrappen. 

Verder een interview met Sandra de Jong van de Consumentenbond. In de studio reageert de Nederlandse Vereniging van Banken. 

Past jouw hypotheekverstrekker automatisch de rentekorting toe? Check het op de site van de Consumentenbond

Lees ook