Het leek zo mooi: met Pasen weer naar het terras. Maar versoepelingen van de coronamaatregelen zitten er voorlopig niet in. Hoe moeten Rutte en De Jonge die boodschap verkopen? "Met weer alleen een persconferentie kom je er niet."

Er is nog geen ruimte voor versoepelingen. Dat meldden ingewijden gisteren na het Catshuisoverleg. Aan demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister De Jonge de schone taak om deze boodschap te verkopen aan de Nederlanders.

Andere vorm van contact

Volgens hoogleraar bestuurskunde Paul 't Hart is alleen een persconferentie niet genoeg. "Daarmee kom je er niet. Een persconferentie werkt niet voor het managen van de gevoelens van teleurstelling en ongeduld bij veel mensen."

Volgens 'T Hart is het tijd voor een andere vorm van contact tussen Mark Rutte en de bevolking. "We zien al heel lang de functionaris Rutte. Terwijl aan het begin van de crisis nog resoneerde dat hij zelf ook last had van de lockdown, toen hij bijvoorbeeld niet langs zijn zieke moeder kon."

De traditionele persconferentie
Bron: ANP
Met alleen weer een persconferentie kom je er niet, zegt hoogleraar Paul 't Hart

Baby op de arm

De hoogleraar typeert de communicatiestijl van Rutte als 'traditioneel en omzichtig'. "Waarom maakt hij niet gewoon een filmpje met een handheld op de bank?"

Wat 'T Hart betreft zou Rutte meer een voorbeeld mogen nemen aan premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland. "Zij is heel losjes en post allerlei filmpjes, soms zelfs met een baby op de arm. Rutte heeft die informele kant ook en zou die meer moeten laten zien."

Hoop doet leven

Of het onverstandig was van De Jonge en Rutte om 2 weken geleden te beginnen over het openen van de terrassen met Pasen? "Nee, dat vind ik niet. Hoop doet leven", zegt 'T Hart. "Al denk ik wel dat het toen ook al riskant was en Jaap van Dissel van het RIVM achter de schermen al zei: 'vergeet het maar'."

'T Harts favoriete definitie van leiderschap is 'leadership is the art of disappointing people at a rate they can stand'. "Het was geen fout, maar je kunt dat geen tweede keer doen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.