In Italië besluiten steeds meer ouders hun kinderen niet te vaccineren. Als gevolg hiervan kregen in het afgelopen jaar vijfduizend Italianen de mazelen. Het RIVM waarschuwt Nederlandse ouders met hele jonge kinderen die naar Italië met vakantie gaan. Bij nauw contact met de lokale bevolking, zoals logeren bij mensen thuis, kan voor kinderen tussen de zes en veertien maanden vervroegde vaccinatie overwogen worden.

De mazelenuitbraak is het directe gevolg het feit dat de antivaccinatiebeweging in Italië steeds meer aanhangers krijgt. Ouders maken zich zorgen over bijverschijnselen van de vaccinaties, of onderschatten hoe gevaarlijk de ziektes kunnen zijn. De nieuwe Italiaanse regering is ook sceptisch over vaccineren. In verkiezingscampagnes werd beloofd de vaccinatieverplichting voor de kinderopvang weer terug te draaien. Minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Matteo Salvini noemde onlangs tien vaccinaties “te veel en te schadelijk.”

'Ik wil voorkomen dat anderen meemaken wat ik heb meegemaakt'

Een van de aandoeningen die door vaccinatie voorkomen kunnen worden, is hersenvliesontsteking. Antonella Salimbene verloor vier jaar geleden haar 11-jarige dochter Azzurra aan deze ziekte. Tot op de dag van vandaag voelt ze zich schuldig dat ze, op advies van de huisarts, ervoor koos deze vaccinaties over te slaan. Nu voert ze campagne op sociale media om andere ouders ervan te overtuigen hun kinderen wel in te enten. “Ik wil voorkomen dat andere ouders moeten doormaken, wat ik heb meegemaakt. Mijn Azzurra was binnen een paar uur dood. Ik zou de tijd terug willen draaien.”

Ook professor virologie Roberto Burioni (Universiteit van Milaan) hoopt dat de antivaccinatiebeweging beseft dat ziektes terugkomen doordat het aantal inentingen terugloopt. “In Italië hebben we weer mazelen. Een ziekte die we hadden uitgeroeid en waarvoor we perfect werkende vaccins hebben, maar ouders luisteren liever naar onzinverhalen op internet.”

Groepsimmuniteit

Volgens de viroloog ontstaat er alleen groepsimmuniteit als een groot deel van de bevolking is ingeënt. “Mensen moeten niet alleen aan zichzelf denken of aan hun eigen kinderen, maar ook aan baby’s die nog te jong zijn om ingeënt te worden.” Voor groepsimmuniteit moet het percentage ingeënte mensen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie op 95% liggen. In Italië was dat vorig jaar ongeveer 85%. Ook in Nederland loopt de vaccinatiegraad terug, 91% van de Nederlanders was vorig jaar ingeënt. In het afgelopen jaar werden er in ons land 17 gevallen van mazelen vastgesteld.

Het RIVM adviseert in sommige gevallen een vervroegde vaccinatie te halen. Bij nauw contact met de lokale bevolking, zoals logeren bij mensen thuis, kan voor kinderen tussen de zes en veertien maanden oud een vervroegde vaccinatie overwogen worden. Professor Burioni noemt het “terecht, maar ook een schande” dat zo’n advies nodig is. Hij heeft geen goed woord over voor de ideeën over vaccinatie van de huidige Italiaanse regering. “Het aantal wielen dat onder een vliegtuig veilig wordt geacht om te landen wordt ook niet bepaald door een stemming in het parlement. Dat bepalen ingenieurs. Laten we de vaccinaties dan aan de medische wereld overlaten.”

LEES HIER HET VOLLEDIGE ADVIES VAN HET RIVM:

Antonella, de moeder van de overleden Azzurra schreef zelfs een brief aan de minister waarin ze hem haar verhaal vertelde en hem vroeg om dan eens duidelijk te maken welke vaccinaties volgens hem onnodig waren. Antonella: "Deze ziektes zijn ontzettend gevaarlijk. Ik heb het helaas met mijn eigen ogen gezien. En zolang ik kan, zal ik strijden tegen de onzin die over de vaccinaties de ronde doen. Dat ben ik mijn Azzurra verplicht."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.