Voor het CDA breken cruciale weken aan. De geplaagde partij staat laag in de peilingen. Het moet dus anders, maar hoe? Zeven van de tien CDA-leden (72 procent) vindt dat het niet goed gaat met hun partij.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 950 CDA-leden. Driekwart (76 procent) is van mening dat de partij meer zijn sociale gezicht moet laten zien. Ook willen de CDA-leden meer inspraak en mag de fractie onafhankelijker opereren van het kabinetsbeleid.

Verdeeldheid over koers

Twee derde (64 procent) vindt de huidige koers onduidelijk. Maar over welke kant de partij op moet zijn de CDA-leden zeer verdeeld: 45 procent wil een middenkoers varen, 29 procent wil links van het midden opereren en 26 procent rechts van het midden.

Morgen krijgen de provinciebesturen van het CDA inzage in de voorlopige conclusies van de commissies die onderzoek deden naar een nieuwe koers en de toekomst van de partij. Later mogen de leden hier over discussiëren.

Verhagen niet populair, Spies nieuwkomer

De CDA-leden vinden het een goede zaak dat Verhagen geen partijleider wil worden: maar liefst 84 procent vindt het beter voor de partij dat hij niet beschikbaar is. Slechts 12 procent vindt het jammer. Ze zien het liefst Camiel Eurlings (21 procent)of Jan Kees de Jager (18 procent) als opvolger. Ook Liesbeth Spies doet het goed (12 procent). Veel CDA-leden zien haar als een nieuw, fris gezicht dat de verschillende stromingen in het CDA kan verenigen. De leden willen graag inspraak over de keuze van hun politiek leider: 81 procent wil graag zelf de nieuwe leider kiezen en niet laten benoemen door het partijbestuur.

Komend jaar verwachten de ondervraagden weinig herstel van het CDA. Tweederde (69 procent) vreest dat het CDA het komend jaar in de peilingen niet boven de huidige 21 kamerzetels zal uitstijgen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 950 CDA-leden mee uit het EenVandaag Opiniepanel.

Het onderzoek vond plaats van 6 tot en met 9 januari 2012.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Wilt u zelf lid worden van het Opiniepanel?

Meld u dan hier aan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.