Wat vind jij? Kunnen ze of niet? De schoenen die de kersverse vicepremier Hugo De Jonge vandaag aanhad zorgen voor ophef op social media. Hij droeg bij het fotomoment op het bordes een paar opvallende lichtgrijze schoenen met een zachtblauwe bloemenprint erop. 

Veel te opvallend, vinden critici. "Ongepast. Je staat naast de koning, dan hoor je je waardig te gedragen en te kleden," zegt etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering tegen RTL Nieuws. 

Toch was het niet zomaar een paar schoenen. De redactie van RTL zocht het tot op de bodem uit. Het zijn Portugese handgemaakte echt lederen schoenen uit de collectie Winter Garden. De Jonge kocht ze op 17 juni in de Rotterdamse schoenenzaak Mascolori. Volgens winkelmedewerker Raymond Toonen heeft hij er 199 euro voor betaald. De winkel is blij met de reclame: “We hebben al meer bestellingen van Haagse politici. De schoenen worden steeds populairder, vooral onder CDA'ers".

Volgens Van Weering waren de schoenen echter ongepast voor het moment. “Met zulke schoenen leid je de aandacht af. Dat is niet respectvol." Bovendien, zegt hij, horen onder een donker pak “zwarte schoenen met veters en een leren zool”.