Iedereen kent wel het servies van Blond Amsterdam. Een beetje tuttige tekeningen van blije blonde vrouwen met een knipoog. Onschuldig. Tot deze week. Want het leek de makers van Blond Amsterdam een leuk idee om een collage te maken van het nieuws uit 2017.

'Goodbye 2017’ staat er in het midden met daar omheen alle relevante nieuwsonderwerpen van het afgelopen jaar. Maar er is 1 probleem: die gebeurtenissen zijn niet zo gezellig als de onderwerpen waar het merk normaal op hun serviezen over tekent. Veel mensen kregen dan ook een ongemakkelijk gevoel bij vrolijke tekeningen van Anne Faber en Romy en Savannah met daarbij RIP.

Ook valt het sommigen op dat zelfs zangeres Beyoncé blonder wordt getekend dan dat ze in werkelijkheid is. En dan de genderneutrale WC’s, waarbij de urine overal op de grond ligt… Blond slaat hier volgens een aantal mensen op twitter flink de plank mis. Kay vraagt zich af: ‘welke idioot vond dit een goed idee?’. Bettie Heerma Vos weet het wel: ‘een blonde?’.

Het bedrijf kwam eerder al onder vuur te liggen door een verkiezingstekening. Daarop stond een blonde vrouw die in het stemhokje zei: “Natuurlijk ga ik stemmen, ik vind kleuren zó leuk!”. Dit tot woede van veel feministen. 

Het bedrijf zelf heeft nog niet op alle nieuwe kritiek gereageerd.