'Matchfixing', dat is hoe de actie van Jillert Anema genoemd wordt. Vier jaar na dato komt het verhaal daarover pas naar buiten. De schaatscoach van Jorrit Bergsma, en van de Franse achtervolgingsploeg, wilde om gezichtsverlies te voorkomen een akkoordje maken met de Nederlandse bondscoach.

Nederland zou de overwinning op Frankrijk beperkt houden, zodat de Franse ploeg niet af zou gaan. In ruil hiervoor zouden de Fransen zich ook, wanneer een Nederlander zou vallen, gewonnen geven. Anema werd berispt door het NOC-NSF, maar dit bleef dus vier jaar binnenskamers. 

Gretha Smit

Tussen 2006 en 2009 speelde ook een omkoopzaak binnen het schaatsen. Gretha Smit had zich net niet geplaatst voor de 5 kilometer op de Spelen van Turijn. Als eerste reserve zou ze wel mogen starten als één van de geplaatste spelers af zou haken voor deze race. In een interview zegt haar coach Ingrid Paul, dat ze niets liever wil dan dat Gretha start, maar dat erover praten weinig uit gaat halen. 

De Poolse schaatster Katarzyna Wojzsietska had zich wel geplaatst voor deze afstand. Doordat zij al een druk programma Olympisch programma had, twijfelde ze of ze wel de 5000 meter zou rijden. Op die twijfel zijn Smit en haar coaches gaan zitten. Drie jaar na het voorval vertelde de Poolse schaatster dit in een reportage van de NOS. 

 

Mart Smeets maakte vanuit het Olympisch ijspaleis in Turijn vele uren televisie. "Wij kenden het gerucht al sinds 2006, maar het werd pas hard toen Wojzsietska het drie jaar later onthulde." Na uitspraken van de Poolse schaatster stelde NOC-NSF een onderzoek in. Oud-basketballer en jurist Jan Loorbach deed onderzoek naar de kwestie. 

 

40.000 euro om niet te rijden


Uit zijn rapport blijkt dat Gretha Smit een briefje heeft gegeven aan Wojzsietska. Op de hometrainers in een Olympisch gaf Smit een briefje aan haar concurrent. Zelf zegt Smit niet te weten wat er op het briefje stond. Op het briefje stond een bedrag van 40 duizend euro. Wojzsietska zei in 2009 dat ze lang getwijfeld had om de 5000 meter te laten lopen. Maar toen er over geld gesproken werd, was het voor duidelijk dat ze ook deze race wilde rijden. 

Het onderzoek van Loorbach zorgde niet voor duidelijkheid wie het briefje schreef. Maar uiteindelijk werden Ingrid Paul en Gretha Smit gestraft. Aangezien ze al niet meer actief waren in het schaatsen, had dat geen effect meer op hun loopbaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.