In Oostenrijk is een man veroordeeld voor het veroorzaken van een lawine waarin zijn eigen vrouw om het leven kwam. Twee jaar geleden gingen de twee samen off piste skiën, terwijl er een lawinewaarschuwing gold.

De afloop was fataal, de vrouw werd bedolven onder meters sneeuw. Drie maanden na haar overlijden, besluit de Oostenrijkse justitie haar man, Johannes Ganahl, strafrechtelijk te vervolgen. Hij zou de lawine hebben veroorzaakt en dus schuldig zijn aan haar dood. Het is een unieke zaak, die parallellen vertoont met het lawine-ongeluk van prins Friso en zijn vriend Florian Moosbrugger.

Ook toen gold er een lawinewaarschuwing en werd er buiten de piste geskied zonder officiële begeleiding. Volgens de advocaat van Johannes Ganahl heeft de zaak van zijn cliënt mogelijk juridische consequenties voor Florian Moosbrugger. "Als zou blijken dat de lawine niet door prins Friso maar door zijn vriend is veroorzaakt, zou het me verbazen als de zaak niet voor de rechter komt", aldus Andreas Ermacora, dé lawinejurist en vicevoorzitter van de Oostenrijkse alpinevereniging.

Vandaag werd bekend dat het politie-onderzoek naar het lawine-ongeluk van prins Friso is afgerond. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie wil nog niets zeggen over de inhoud van het rapport.

EenVandaag ging naar Oostenrijk en bezocht Johannes Ganahl, die onlangs in hoger beroep is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf voor het veroorzaken van de dodelijke lawine waarin zijn vrouw om het leven kwam.