Honderden vliegtuigwrakken liggen op de bodem van het IJsselmeer en het Markermeer, vaak nog met stoffelijke resten van de bemanning erin. VVD-kamerlid Wybren Van Haga wil dat het Rijk gaat betalen voor de berging van deze vliegtuigwrakken.

update
clock 30-05-2018 10:00

Gaan vliegtuigwrakken toch geborgen worden op kosten van de Staat?

Zaterdag zei VVD-kamerlid Wybren van Haga in onze uitzending dat hij samen met de ChristenUnie en het CDA bezig was minister Ollongren te bewegen de regels soepeler toe te passen. Van Haga wil dat het Rijk de volledige kosten van berging gaat betalen. 

 

Het gaat volgens Van Haga niet om enorme hoeveelheden vliegtuigwrakken: “Er zijn tweeduizend wrakken, vierhonderd hebben waarschijnlijk menselijke resten. Als je kijkt naar de bergnaarheid, of er nabestaanden zijn, of er nog kansen zijn om te bergen kom je op hooguit dertig vliegtuigwrakken uit.” 

 

Hij heeft minister Ollongren gevraagd een uitzondering te maken voor een lijst van de dertig vliegtuigwrakken die geborgen moeten worden. “Als je voor die dertig wrakken een uitzondering maakt heb je eigenlijk het probleem opgelost”, zegt het VVD-kamerlid.

 

Vandaag werd bekend dat de Tweede Kamer hierover gaat praten.

Nabestaanden hebben pogingen ondernomen om het vliegtuigwrakken te laten bergen, maar tot nu toe tevergeefs. In Nederland wordt door de gemeente bepaald of een vliegtuigwrak geborgen wordt of niet. Vaak besluiten ze dit niet te doen, omdat een berging kostbaar is en de gemeente zelf voor een derde van de kosten opdraait. De rest wordt betaald door het Rijk.

Kapot geregeld

Volgens kamerlid Van Haga moet dit anders. “Het grootste obstakel dat het nu niet lukt met bergen is dat we alles kapot hebben geregeld. De bureaucratie werkt in de hand dat het misgaat”, zegt Van Haga. Hij heeft minister Ollongren gevraagd een uitzondering te maken voor een lijst van dertig vliegtuigwrakken die geborgen moeten worden. Voor het bergen van die vliegtuigwrakken neemt het Rijk alle kosten voor haar rekening.

info

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen geallieerde vliegtuigen richting Duitsland. Zo’n 7000 vliegtuigen stortten neer boven Nederland. Ongeveer 300 daarvan belandden in het IJsselmeer en Markermeer. Maar een klein aantal vliegtuigen is boven water gehaald.

Kijk & lees ook

Johan Graas heeft het tot zijn missie gemaakt om vliegtuigwrakken in de Nederlandse wateren op te sporen. Hij vond tien jaar geleden de Short Stirling. “Het is een schandalige zaak die vliegtuigen nog niet geborgen zijn. Dat is echt niet te verkopen aan de nabestaanden na al die jaren. Die jongens zijn helden en verdienen een graf.”

'Zij verdienen een echt graf'

Van Haga verwacht dat de uitzonderingsregeling voor het zomerreces geregeld is. “Niemand is hiertegen. Als je 75 jaar in de Nederlandse klei of het IJsselmeer hebt gelegen, is het wel tijd dat wij als Nederland ons aan onze morele plicht gaan wagen. Zij verdienen een echt graf.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.