De uitspraken die rapper Boef deed na een avondje uit, waarin hij drie vrouwen voor 'kechs' (hoeren) uitmaakte, hebben niet goed voor hem uitgepakt. Meerdere festivals, zoals Paaspop, hebben optredens van Boef geannuleerd en radiostations geven aan de muziek van de rapper niet meer te willen draaien. Een boycot na een controversiële uitspraak, dat gebeurde eerder in 1966. Toen zei John Lennon in een interview dat zijn band The Beatles populairder was dan Jezus. Dat zorgde voor enorme ophef in Amerika.

Voorzitter van de Beatles-fanclub, Ron Bulters, neemt ons mee terug in de tijd. "Het begon allemaal toen John Lennon die uitspraak deed in het Engelse blad Evening Standard. In Engeland werd daar helemaal geen aanstoot aan genomen, maar toen het interview gepubliceerd werd in Amerika ontstond de ophef vooral in het zuidelijke, conservatieve gedeelte van de staat." Toen de presentator van een populair radioprogramma opriep om de platen van The Beatles te vernielen werd daar massaal gehoor aan gegeven. Bulters: "Mensen gingen de straat op om LP’s in de fik te steken en albumhoezen te verscheuren. Sommige radiostations gaven aan de muziek van The Beatles te boycotten."

Excuses

John Lennon bood na het voorval snel zijn excuses aan, maar écht afstand nemen van wat hij gezegd had, deed hij niet. Bulters: "Het was ook gewoon waar wat hij zei. Er gingen destijds meer mensen naar een concert van The Beatles dan naar de kerk. Het was de tijd van de secularisering." De excuses van Boef vond Bulters overigens ook niet heel erg overtuigend, maar in dit geval vindt Bulters het terecht dat Boef geboycot wordt. "Als je je eigen trouwe publiek hoeren gaat noemen, ben je in mijn optiek niet helemaal goed bezig." Erg veel schade hielden The Beatles niet over aan de uitspraak, sterker nog: The Beatles zijn nog steeds onverslaanbaar populair, zegt Butlers. "Sgt. Peppers is nog steeds één van de best verkochte platen aller tijden. Afgelopen jaar stond het album weer wekenlang op nummer één toen een herziene versie uitkwam."

Ron Bulters bij Radio EenVandaag