De minister moet 'nog even sleutelen' aan de coronawet. Dat adviseert de Raad voor de Rechtspraak over de wet die eigenlijk op 1 juli moet ingaan. "Als het gaat om grondrechten moet je op je tellen passen."

Dat zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Minister De Jonge, die er verantwoordelijk voor is, doet er goed aan om nog eens naar de wet te kijken. "We hebben zorgen over deze wet", zegt Naves. De Raad voor de Rechtspraak vindt dat de wet onduidelijk is voor burgers. "Hij hanteert veel vage normen."

Wet moet antwoorden geven, maar doet dit niet

De wet spreekt over 'een veilige afstand', 'verboden je ergens op te houden' en 'groepsvorming hebben'. Maar volgens de Rechtspraak- voorzitter is het onduidelijk over hoeveel mensen het dan gaat. "En een veilige afstand, is dat anderhalve meter of is dat over een tijdje twee meter? Burgers in dit land moeten weten hoe de norm luidt".

Bij wetgeving is het heel belangrijk dat burgers weten waar ze aan toe zijn, vertelt Naves. "Dat er een norm is waar je je aan moet houden. Maar de norm is vaag, wat tot onzekerheid onder burgers leidt en tot onzekerheid bij handhavers. Wanneer treden handhavers op, wanneer sta je te dicht bij elkaar?"

'Als het gaat om grondrechten, moet je op je tellen passen'

De wet is onder stoom en kokend water tot stand gekomen. "De regering weet niet hoe de pandemie zal verlopen en heeft daarom flexibiliteit georganiseerd in de wet." Maar mensen moeten weten waar ze aantoe zijn. "Hoe wordt zo'n norm gehandhaafd, wat mag wel en wat mag niet?" zegt Naves.

"Ik geloof dat onze regering zich binnen de rechtsstaat op een zorgvuldige manier beweegt", zegt Naves. "Maar de ene regering kan door de andere regering worden ingehaald. Als het gaat om grondrechten moet je op je tellen passen. Een nachtje extra slapen is daarom aan te raden."

Lees ook

'Ze mogen zelfs onze gebouwen sluiten'

Ook adviseert de Naves de minister nog een goed naar de positie kijken die de rechtspraak krijgt in de wet. "Wij zijn een onafhankelijke, zelfstandige, staatsmacht", vertelt Naves. "Wij vinden dat er onvoldoende rekening met ons wordt gehouden en met die bijzondere positie".

"De overheid mag ingrijpen in onze gebouwen", schetst Naves. "Ze mag zelfs onze gebouwen sluiten. Zo'n verantwoordelijkheid zou bij de rechtspraak zélf moeten liggen", vindt hij. "Ik denk dat wij de afgelopen weken en maanden hebben laten zien dat we dat ook aankunnen."

Must dat de wet er komt

"Een wet moet antwoorden geven en dat doet deze niet", zegt hij. "Wij zeggen tegen de wetgever, word concreter en geef die antwoorden wel." Toch vindt Naves vindt het 'een must' dat de coronawet er komt. De beperkingen liggen nu nog in noodverordeningen. De Rechtspraak vindt dat de wet getoetst moet worden, een wet die door de Eerste en Tweede kamer is vastgesteld.

De coronawet maakt inbreuk op grondrechten, maar geeft geen uitleg waarom. "De meeste mensen in onze samenleving snappen dat deze pandemie, corona, inbreuk maakt op deze rechten", zegt Naves. "Maar de uitgebreide afweging, die toelichting, die missen we."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.