Het beroemde fragment “Don’t shoot the piano player” met overste Karremans en generaal Mladic vindt plaats in hotel Fontana. Achter het gordijn zitten 21 Dutchbatters, ze zijn gegijzeld door de Serviërs. Ze vrezen dat ze doodgeschoten worden maar na afloop worden ze toch vrijgelaten. Wel moeten ze de rekening van het hotel betalen. EenVandaag blikt terug op deze gebeurtenis met drie van deze gegijzelde Dutchbatters.

Maandag begint voor het Joegoslaviëtribunaal het proces tegen Generaal Mladic. De generaal, die de slachter van de Balkan wordt genoemd, werd wereldberoemd toen hij proostte met de Nederlandse kolonel Karremans.

Karremans was commandant van Dutchbat III, dat naar Srebrenica werd uitgezonden. Op 11, 12 en 13 juli 1995 kreeg dit bataljon te maken met de inname van de enclave door Servische militairen. Karremans vroeg de NAVO om luchtsteun, die te laat kwam en te weinig voorstelde om de Servische opmars tegen te houden. Karremans onderhandelde met de Servische bevelhebber Ratko Mladi? over een vrije aftocht voor de ingesloten burgers. Mladi? verweet hem dat hij de Servische troepen had laten aanvallen.

Bekijk hieronder het beroemde fragment:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.