De as van twee personen met elkaar vermengen, een snellere begrafenis in joodse en islamitische kringen of een overledene laten 'resomeren'. Als het aan D66 ligt, krijgen we veel meer opties als het gaat om onze uitvaart.

"Op dit moment is de uitvaartwet verouderd", schrijft de partij in hun nieuwe plannen. De wet op de lijkbezorging, ook wel de uitvaartwet, stamt uit 1869. De laatste grote aanpassing van de wet was in 1991. Dat is veel te lang geleden, vindt D66. In de laatste 30 jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest in de uitvaartbranche en zijn de wensen van mensen veranderd.

'De wet staat in de weg'

Volgens D66 willen steeds meer mensen een persoonlijke draai geven aan hun uitvaart en die op een manier regelen die precies past bij de overledene. Om zo’n 'moderne uitvaart' mogelijk te maken, heeft Kamerlid Monica den Boer veertien voorstellen gedaan. "D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid, en dat voor nabestaanden troost biedt", zegt den Boer.

Luister & lees meer:

Doordat de uitvaartwet zo verouderd is, zijn veel dingen nu niet mogelijk. "Bij sommige wensen staat de wet in de weg. Dat moet dus anders: de wet moet juist vrijheid en keuzes bieden", zo is te lezen in het plan van D66.

Moderner en meer keuzes

De plannen die Den Boer indient, richten zich op twee gebieden: meer keuzevrijheid en modernisering. Hieronder kan je een aantal van de belangrijkste punten vinden:

- Samen in een urn, begraven of gecremeerd worden

D66 wil graag dat de as van twee personen met elkaar vermengd kan worden, bijvoorbeeld die van twee geliefden. Het vermengen van as is nu officieel niet toegestaan. De partij wil ook dat er uitzonderingen gemaakt worden voor samen begraven, of samen gecremeerd worden. In het geval van een doodgeboren tweeling, of een moeder en kind die in het kraambed overlijden, vindt de partij dat dit moet kunnen.

- As mag direct na crematie mee

Na een crematie moet de as van een overledene nu verplicht 30 dagen in het crematorium blijven. Dit is vroeger zo geregeld, zodat iemands as nog kan worden gebruikt in een strafrechtelijk onderzoek. Omdat er geen dna meer in as te vinden is, is dat eigenlijk niet nodig. Volgens crematoria is er dan ook geen bezwaar tegen dat nabestaanden direct na een crematie de as van een overledene meenemen.

- Sneller begraven (of juist later)

Binnen joodse en islamitische tradities is het de gewoonte om een overledene zo snel mogelijk te begraven. Volgens de Uitvaartwet moet nu alleen 36 uur gewacht worden. D66 wil dat verlagen naar 20 uur. Daarnaast moet het mogelijk zijn juist langer te  wachten. Nu moet een uitvaart binnen zes dagen plaatsvinden, maar voor sommige nabestaanden is die periode te krap. D66 wil dat verlengen naar acht werkdagen.

- Nieuwe manieren van uitvaart

In Nederland mag je nu begraven, gecremeerd of ontleed worden (‘gedoneerd aan de wetenschap’). Toch zijn er al veel nieuwe uitvaartmanieren ontwikkeld. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Resomeren, waarbij een lichaam oplost in water en andere chemische vloeistoffen. Alleen een wit poeder blijft over. Resomeren wordt de meest serieuze nieuwe optie genoemd.
  • Cryomeren, waarbij een lichaam wordt bevroren en daarna door trillingen uiteen valt. Wat overblijft kan worden begraven of gecremeerd.
  • Composteren, waarbij een lichaam ook wordt ingevroren, en uiteindelijk in een compostbak in een aantal weken uiteen valt.

D66 wil nieuwe uitvaartmogelijkheden serieus, maar kritisch, laten onderzoeken.

- Vervang het woord 'lijk' door 'overledene'

Als iemand is overleden, wordt nu op gemeenteformulieren gesproken over een lijk, op het moment dat een begrafenis of crematie wordt aangevraagd. Voor veel nabestaanden is die term onnodig confronterend of kwetsend. Volgens D66 zou het beter zijn om het te hebben over ‘het lichaam van de overledene’.

Alle veertien voorstellen van Kamerlid Monica den Boer zijn hier terug te vinden. De Tweede Kamer wordt nu gevraagd met de plannen  van D66 in te stemmen, om daarna aan de regering te vragen de Uitvaartwet ook echt op deze punten aan te passen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.